Zelenski  / - EPA
06/04/2024 u 22:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zelenski: Za potpunu odbranu Ukrajine potrebno je 25 sistema „patriot”

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je za odbranu Ukrajine od ruske agresije potrebno 25 sistema „patriot”.

- Da bi se Ukrajina u potpunosti zatvorila za budućnost poželjno je da ima 25 sistema patriot, po šest do osam baterija. Svi naši partneri su toga dobro svjesni, znaju čak i tačke na kojima treba da se nalaze relevantni sistemi. U svijetu postoji nekoliko Patriot sistema ili njima sličnih, koji takođe funkcionišu veoma dobro- rekao je Zelenski za nacionalni teleton „Edini novini”, prenosi Ukrinform.

On je naveo da je riječ o velikom broju sistema, ali i da je teritorija Ukrajine velika. Napomenuo je i da će Rusija nastaviti da napada ukrajinski energetski sistem.

-Uspjeli smo da zaštitimo mnoge energetske objekte protivvazdušnom odbranom i ostalom zaštitom prvog, drugog i trećeg nivoa. Ali postoje rakete protiv kojih ti odbrambeni sistemi ne funkcionišu. Nažalost, ovdje mogu da rade samo patriot ili analogni sistemi- rekao je Zelenski. U ovom slučaju, kako je rekao Zelenski, potrebno je izabrati koji objekat i koji grad zaštititi.

"Njujork tajms": Zbog straha od kopnenog rata Ukrajina neće biti pozvana u NATO

On je napomenuo da je intenzitet ruskog granatiranja visok i da trenutno postoje zalihe raketa za PVO, ali se mora uzeti u obzir da Rusija može povećati intenzitet granatiranja, a možda neće biti dovoljno granata za PVO.

-Ako nastave da udaraju kao što su udarali poslednjih mjesec dana, možda nećemo imati dovoljno projektila i to znaju i naši partneri. Izračunali smo datume. Potrebni su nam ovi projektili... Takvi procesi moraju biti ubrzani- rekao je Zelenski i dodao da, ako je ranije Ukrajina računala na pomoć po ovom pitanju, sada očekuje ugovore.

On je istakao da Ukrajina čeka pozitivnu odluku Kongresa SAD o usvajanju paketa pomoći velikih razmjera.

-Vjerujem da ćemo uspjeti da dobijemo pozitivan rezultat glasanja američkog Kongresa. Mi smo pomalo taoci ove situacije. Pitanje rata Rusije protiv Ukrajine postalo je unutrašnje političko pitanje Sjedinjenih Američkih Država, iako je ovo bezbjednosti cijelog svijeta”, istakao je Zelenski.

Predsjednik je ocijenio da je pomoć Sjedinjenih Američkih Država izuzetno važna za Ukrajinu.

Šolc pozvao Zapad da pomogne Ukrajini: Njemačka neće odustati

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 00:17