/ - FOTO YOUTUBE ILUSTRACIJA
01/12/2021 u 10:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Индекси оштро пали након порука предсједника Феда

Цијене акција на Вол стриту у уторак су оштро пале, јер су улагаче, ионако забринуте због ширења омикрон варијанте коронавируса, додатно узнемириле поруке предсједника Фед-а

Цијене акција на Вол стриту у уторак су оштро пале, јер су улагаче, ионако забринуте због ширења омикрон варијанте коронавируса, додатно узнемириле поруке предсједника Фед-а о инфлацији и подршци привреди. Dow Јones је ослабио 1,86 одсто на 34.483 бода, док је S&P 500 склизнуо 1,9 одсто на 4.567 бодова, а Nasdaq индекс 1,55 одсто на 15.537 бодова.

Оштар пад индекса услиједио је након извјештаја предсједника америчке централне банке, Јeromea Powella, у Конгресу о економској ситуацији. Powell је казао да високу инфлацију више не сматра привременом и да ће Фед због тога поново размотрити планове смањења програма откупа обвезница на идућој сједници за двије седмице.

То је на тржишту подстакло шпекулације да би због инфлације, која би могла остати висока дуже него што се процјењивало, Фед могао убрзати процес укидања програма куповине обвезница, а потом и повећати камате прије него што се очекивало.

- Главни разлог пада тржишта су Powellovi коментари о убрзању процеса укидања програма куповине обвезница, што очигледно води повећању камата идуће године прије него што се очекивало. То је ухватило улагаче на кривој нози- казао јe Mark Luschini, стратег у компанији Јanney Montgomery Scott.

Заоштравање реторике предсједника Феда додатно је забринуло улагаче, ионако узнемирене због ширења омикрон варијанте коронавируса. Иако доктори из Јужноафричке Републике, гдје се та варијанта прво појавила, тврде да заражени немају теже симптоме него код осталих варијанти вируса, многе земље заоштравају граничне контроле.

Омикрон варијанта вируса мола би бити заразнија од претходних и отпорна на садашња цјепива, па се улагачи плаше новог затварања привреде.

- Можемо расправљати је ли то реални ризик или није, но чињеница је да вијести о омикрону знатно утичу на цијене нафте и све остало повезано с економским растом- казао је Luschini.

Пуно је неизвјесности у вези омикрона, па тако неки произвођачи поручују да би њихова вакцина могла бити ефикасна против те варијанте. Други, међутим, кажу да су постојеће вакцине вјероватно мање ефикасне против омикрона и да би могли проћи мјесеци прије него што фармацеутске компаније успију произвести већу количину вакцина које ће дјеловати против нове варијанте коронавируса.

Због пада посљедњих дана, S&P 500 индекс забиљежио је у цијелом новембру губитак од 0,8 одсто, а Dow Јones од 3,7 одсто. Nasdaq индекс ојачао је 0,25 одсто.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 18:20