Benjamin Netanijahu / - EPA
16/04/2024 u 16:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Izrael još bez odgovora: Ratni kabinet se sastao po peti put, rasprava se usijala, a Netanjahu se ne javlja na telefon

Izraelski ratni kabinet sastao se u utorak, u petom zasijedanju od nedjelje, kako bi diskutovao o odgovoru na iranski napad dronovima i projektilima.

Iran je u subotu uveče lansirao baraž dronova i projektila na Izrael, kao odmazdu za izraelski napad na iranski konzulat u Damasku u kojem je ubijeno sedam oficira Revolucionarne garde. Napad Irana na Izrael sa preko 300 dronova, krstarećih i balističkih projektila završio se bez ozbiljnih posledica nakon što je velika većina njih presretnuta i oborena. Kako navodi CNN, ovo je bio prvi put ikad da je Iran zapucao direktno na Izrael sa svoje teritorije.

Iranski udar "bez presedana" bio je snažan potres koji je podijelio izraelske lidere i javnost oko narednih koraka, prenosi Blic.

Poslednja anketa Hebrejskog Univerziteta u Jerusalimu govori da 52 odsto Izraelaca vjeruje da njihova zemlja treba da se suzdrži, dok se ostatak ne slaže. Čak 74 odsto smatra da ne treba napadati ako to potkopava izraelske alijanse sa regionalnim i svjetskim silama.

Usijana rasprava u ratnom kabinetu

Unutar ratnog kabineta, rasprava se usijala. Oni se slažu da Izrael mora da uzvrati na neki način. Bivši generali navodno traže neposrednu odmazdu, drugi žele da prvo ojačaju podršku Izraelu iz ključnih prestonica.

Ciljevi takođe variraju – od direktnog udara na Iran do napada na njegove posredničke grupe negdje u regionu.

Djeluje da premijer Benjamin Netanjahu primjenjuje sopstvene taktike. Izraelski mediji kažu da on odbija da primi telefonske pozive svjetskih lidera. Kako piše BBC, on jeste veoma zauzet ali predobro zna šta će mu oni reći – "nemoj to da radiš". To takođe šalje signal njegovim desničarskim ministrima – uključujući jednog koji ga je pozvao "da se razbijesni" – da se on trenutno suprotstavlja svjetskom pritisku, piše BBC.

Diplomatska ofanziva

U međuvremenu, dok svi čekaju da vide kako će Izrael vojno odgovoriti Iranu, on takođe djeluje diplomatski. Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac rekao da je pozvao 32 zemlje na dalje sankcije Iranu, uključujući one usmjerene na iranski raketni program.

Kac je takođe pozvao da se Iranska revolucionarna garda (IRGC) proglasi terorističkom organizacijom. SAD su to već uradile, ali Britanija nije, ukazuje BBC.

Sahrana sedam oficira Islamske revolucionarne gardije ubijenih u napadu u Damasku, Sirija, u Teheranu 5. aprila

Debata oko toga je teška i unosi podjele u vladu. Neki se zalažu za zabranu, drugi se protive jer misle da je IRGC dio države a ne teroristička organizacija i da bi takva odluka navela Iran da zatvori kanale komunikacije između dvije zemlje.

Berbok pozvala na sankcije za dronove

Nakon Kaca, njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok pozvala je Evropsku uniju da nametne svježe sankcije iranskoj tehnologiji dronova.

Ona je rekla da je prošle godine vodila kampanju sa još nekim zemljama EU, uključujući Francusku, za produženje režima sankcija za dronove.

Berbokova danas putuje za Izrael radi razgovora o smanjenju tenzija u regionu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 19:14