Aleksandar Vulin / - FOTO: TVITER
25/05/2023 u 17:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ambasade Ukrajine i SAD osudile učešće Vulina na konferenciji u Moskvi

Ambasade Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu kritikovale su u odvojenim izjavama učešće direktora Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) Srbije Aleksandra Vulina na međunarodnoj bezbjednosnoj konferenciji u Moskvi

Ambasada Ukrajine je u odgovoru za RSE istakla da Srbija i Ukrajina teže članstvu u Evropskoj uniji (EU) i da bi Srbija, u odnosu na to, trebalo da uvede sankcije Rusiji, navodi RSE.

- Računamo na to da će se zemlja kandidat za članstvo u EU pridružiti zajedničkoj evropskoj politici prema državi agresoru, Ruskoj Federaciji - naveli su u Ambasadi Ukrajine.

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil u pisanoj izjavi za RSE naveo je da „ne bi trebalo iko da daje legitimitet ruskoj akciji tako što će sarađivati sa Kremljom kao da je sve u redu“.

- Agresija Rusije protiv njenog mirnog susjeda, Ukrajine, je nezakonita i nerazumna. Vladimir Putin je započeo ovaj brutalni rat. On može i treba odmah da ga prekine i zaustavi smrt i razaranja koja njegov rat čini - naveo je Hil.

Ruski državni mediji prenijeli su 24. maja da direktor BIA Aleksandar Vulin učestvuje kao predstavnik Srbije na međunarodnoj bezbjednosnoj konferenciji u Moskvi.

Zvanična informacija o njegovom učešću na toj konferenciji nije objavljena na sajtovima zvaničnih institucija u Srbiji, a iz Vlade Srbije nisu odgovorili na upit RSE o tome.

Vulin i Patrušev razgovarali o daljem razvoju rusko-srpskih odnosa

Sekretar Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev razgovarao je sa direktorom Bezbednosno-informativne agencije Srbije Aleksandrom Vulinom, saopštila je pres služba Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije.

-Nikolaj Patrušev sastao se sa direktorom Bezbjednosno-informativne agencije Aleksandrom Vulinom. Razgovarano je o daljem razvoju rusko-srpskih odnosa – navodi se u zvaničnom saopštenju.

Vulin je prethodno doputovao u Moskvu kako bi prisustvovao 11. Međunarodnom susretu zvaničnika zaduženih za pitanja bezbjednosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. jun 2024 21:15