Analena Berbok / - SCREENSHOT YOUTUBE
02/11/2023 u 18:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Berbok: Putin hoće da odvoji Zapadni Balkan od Evropske unije

- Ako Rusija trajno destabilizuje zemlje kandidate za EU to bi nas sve učinilo ranjivim“, rekla je Berbok, dok je članstvo u EU označila kao potencijalno jaku stabilizujuću silu

Ruski predsjednik Vladimir Putin „nastaviće da pokušava da zaorava imperijalni rov kroz Evropu, koji ne samo da bi odvojio Ukrajinu od nas, već i Moldaviju, Gruziju i Zapadni Balkan“, izjavila je danas njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

„Ako Rusija trajno destabilizuje ove zemlje, to bi nas sve učinilo ranjivim“, rekla je Berbok, dok je članstvo u EU označila kao potencijalno jaku stabilizujuću silu, piše agencija DPA.

Šefica njemačke diplomatije je naglasila da je proširenje Evropske unije prijemom više istočnoevropskih zemalja u blok „geopolitička neophodnost – ali da će zahtijevati „duboke“ reforme njenih institucija.

Berbok je pozvala EU da napravi mapu puta za sprovođenje ključnih reformi oko sljedeće sjednice Evropskog parlamenta koja će takođe uzeti u obzir burnu debatu o tome da li treba dalje širiti EU dodavanjem nekoliko zemalja u Istočnoj Evropi, potencijalno uključujući Ukrajinu.

„Želimo da Ukrajina bude članica naše Evropske unije i uvjerena sam da će i Evropski savjet u decembru poslati ovaj signal“, rekla je Berbok.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 15:36