Ilustracija / Shutterstock
16/03/2024 u 23:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Francuska šalje vojsku na Ruse?

Predsjednik Francuske Emanuel Makron izjavio je večeras za list Parizijen da će možda ipak biti "neophodne operacije na terenu" u Ukrajini.

- Možda će u jednom trenutku, a to ne želim i neću pokrenuti tu incijativu, biti neophodne operacije na terenu, kakve god one bile, protiv ruskih snaga - rekao je Makron francuskom listu, na putu iz Berlina gdje je imao sastanak sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom i premijerom Poljske Donaldom Tuskom.

Makron je dodao da su „mnoge zemlje u Evropi na istoj liniji”, što podrazumijeva baltičke zemlje, Češku, pa i Poljsku.

Njemačka, sa svoje strane, nastavlja da uglavnom odbija tu ideju.

Kako su prenijeli francuski mediji, to je bio jedan od razloga zašto je francuski predsjednik želio da brzo ode u Berlin kako bi „spriječio debatu o postojećim strateškim razlikama”.

- One (razlike) ne postoje - rekao je Makron za „Parizijen” i dodao da postoje razlike između „strateških kultura i činjenice delovanja na komplementarnosti”.

- Njemačka ima stratešku kulturu velikog opreza, neintervenisanja i distancirala se od nuklearnog oružja. Veoma drugačiji model od Francuske, koja ima nuklearno oružje i koja je zadržala i ojačala profesionalnu vojsku - rekao je Makron.

Makron je dodao da se Francuska ”sprema za sve scenarije”.

- Bila bi greška da to ne uradimo. Takođe sam uvjeren da bi u nekim od ovih scenarija svako, shodno sopstvenom modelu (strateške kulture) mogao da preuzmu svoj dio odgovornosti - rekao je predsjednik Francuske.

Makron, koji je ranije rekao da je spreman na razgovore sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, jer smatra da je to njegova odgovornost, dodao je da se ne smije dozvoliti zastrašivanje Putinovom ”retorikom straha”.

- Ne suočavamo se sa velikom silom. Rusija je srednja sila sa nuklearnim oružjem, čiji je bruto domaći proizvod (BDP) mnogo niži od evropskog, niži od njemačkog, francuskog - rekao je Makron.

Francuski predsjednik je rekao da neće čestitati Putinu (gotovo sigurnu) pobjedu na predsjedničkim izborima u Rusiji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:59