Marija Zaharova / - EPA
04/05/2024 u 08:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kijev: Rusija uništila 250.000 kuća; Zaharova: Moskva ima nuklearno oružje

Dejstva na ukrajinskom frontu tokom jučerašnjeg dana obilježili su napadi na Dnjepropetrovsku, Harkovsku i Zaporošku oblast.

Ukrajinska strana saopštila je da je Moskva izvela napade na Nikopolj i Marganec, kao i na Harkov, gdje su gađane kuće a ljudi ostali pod ruševinama, dok sa ruske strane stižu navodi da su oružane snage Ukrajine gađale stambenu zgradu u Tokmaku u Zaporoškoj oblasti, a da je napadom dronom pogođena benzinska stanica u Belgorodskoj oblasti.

Ruske trupe pojačale su jurišne napade kod Avdejevke, a Kijev tvrdi da Časiv Jar, grad u oblasti Donjeck, ostaje jedna od ključnih meta Rusije, jer bi mogao da olakša dalje napredovanje ka obližnjim gradovima Kostiantnivka, Kramatorsk i Slovjansk.

General-potpukovnik Oružanih snaga Ukrajine, komandant Kopnene vojske Aleksandar Pavljuk, izjavio je da Rusija planira da zauzme Harkov i Sumi, te da bi zauzimanje Harkova mogao da bude jedan od ciljeva ruske ofanzive na ljeto.

U međuvremenu, oglasio se i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručivši da se zemlja suočava sa novom fazom “opšteg ruskog rata“.

Zelenski: Ukrajina se suočava sa novom fazom opšteg ruskog rata

Ponovo se pominje nuklearno oružje. Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova poručila je šefu britanske diplomatije da ne treba da zaboravi da je Moskva zemlja sa nuklearnim arsenalom, reagujući na Kameronovu izjavu da Ukrajina ima pravo da koristi oružje Velike Britanije za napad na ciljeve unutar Rusije, prenio je Tas.

Zaharova je poručila i da će, ako Zapad podrži napad na Krim, svaki udar biti “dočekan snažnim osvetničkim udarom Rusije”.

Za to vrijeme, Moskva je objavila izvještaj u kojem tvrdi da je od početka godine zauzela dodatnih 547 kvadratnih kilometara teritorije ukrajinskih regiona koje je pripojila.

Kijevske vlasti, s druge strane, pripremaju obnovu zemlje u kojoj je, prema objavljenim podacima, u ruskim napadima uništeno i oštećeno 250.000 kuća.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 10:02