Sergej Lavrov / - SKRINšAT
02/03/2023 u 13:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Lavrov na Samitu G20: Rusija neće dozvoliti da se napadi na Sjeverni tok gurnu pod tepih

Završna deklaracija sa sastanka šefova diplomatije G20 nije usvojena zbog toga što, kako je rekao Lavrov, postoje sporovi u vezi sa situacijom u Ukrajini.

Rusija će insistirati na istrazi o terorističkim napadima na gasovodima „Sjeverni tok 1“ i „Sjeverni tok 2“, neće dozvoliti da se to gurne pod tepih, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

- Insistiraćemo na toj istrazi, nećemo dati da se to gurne pod tepih - rekao je Lavrov na konferenciji za novinare nakon zasjedanja šefova diplomatije zemalja G20 u Indiji.

Prema njegovim riječima, za uključivanje paragrafa koji se tiče „Sjevernih tokova“ u završnu deklaraciju nakon sastanka G20 instistirala je i Kina, a „većina zemalja u razvoju“ – članica G20 je pokazala razumjevanje za Rusiju.

Završna deklaracija sa sastanka šefova diplomatije G20 nije usvojena zbog toga što, kako je rekao Lavrov, postoje sporovi u vezi sa situacijom u Ukrajini.

Predstavnici zapadnih zemalja su, prema njegovim riječima, ignorisali argument Rusije u vezi s događajima koji su uslijedili nakon samita G20, održanog prošlog novembra na Baliju, a među kojima je i teroristički napad na „Sjeverni tok“.

- Naši zapadni partneri su kategorički odbili poziv da se u dokumentu spomene neophodnost nepristrasne, poštene istrage (o toj diverziji) - naglasio je Lavrov, prenosi Sputnjik.

Ruski ministar je istakao da će umjesto deklaracije biti objavljen rezime, koji će izložiti Indija kao predsjedavajuća.

- Nadam se da će oni objektivno odraziti razmjenu mišljenja do koje je došlo - naglasio je Lavrov.

Oštećenja na tri od četiri kraka gasovoda „Sjeverni tok“ i „Sjeverni tok 2“ otkrivena su 26. septembra prošle godine. Njemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je riječ o ciljanoj diverziji. Operator „Sjevernog toka“, kompanija „Nord strim AG“, saopštio je da je na gasovodima pričinjena neviđena materijalna šteta i da je nemoguće ocijeniti kada će oni biti popravljeni.

Američki novinar Simor Herš je 8. feburara objavio tekst o svojoj istrazi eksplozija na gasnim magistralama „Sjevernog toka“. U članku Herš navodi da su američki ronioci tokom vojnih vježbi NATO-a „Baltops“ na ljeto 2022. godine pod cjevovode „Sjevernog toka“ postavili eksploziv, koji su tri mjeseca kasnije aktivirali Norvežani.

Pentagon i Bijela kuća su saopštili da SAD nemaju veze s tim, a Stejt department je pozvao da se vjeruje stavu Amerike.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 20:54