/ - EPA
18/12/2023 u 22:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lavrov: Nemamo teritorijalne sporove ni sa jednom zemljom

Bivši Sovjetski Savez zauzeo je četiri ostrva nakon predaje Japana u Drugom svetskom ratu, a sporovi oko njihovog suvereniteta spriječili su Tokio i Moskvu da potpišu poslijeratni mirovni sporazum

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da su svi teritorijalni sporovi između Moskve i drugih zemalja, uključujući Japan, ‘‘okončani‘‘.

Izjava ruskog ministra za rusku državnu televiziju bi se mogla protumačiti kao nagoveštaj da Moskva nikada neće razgovarati sa Tokijom o pitanju suvereniteta nad ostrvima koje Rusija drži kod Hokaida, piše japanska agencija Kjodo.

Bivši Sovjetski Savez zauzeo je četiri ostrva nakon predaje Japana u Drugom svetskom ratu, a sporovi oko njihovog suvereniteta spriječili su Tokio i Moskvu da potpišu poslijeratni mirovni sporazum.

- Nemamo nikakve teritorijalne sukobe sa NATO zemljama. Uopšteno govoreći, mi nemamo teritorijalne sporove ni sa jednom zemljom, uključujući Japan‘ - rekao je Lavrov, pozivajući se na nedavnu primjedbu predsjednika Vladimira Putina da Rusija ne priznaje teritorijalna pitanja ni sa jednom članicom NATO.

U martu 2022. Rusija je najavila da će prekinuti pregovore sa Japanom o pitanjima vezanim za realizaciju mirovnog sporazuma, uključujući pitanje ostrva Kunaširi, Etorofu i Šikotan, kao i grupe ostrva Habomai, nakon što je Tokio uveo sankcije Moskvi kao odgovor na rusku operaciju u Ukrajini.

Japanska agencija navodi i izjavu zamjenika ruskog ministra spoljnih poslova Andreja Rudenka, da je nemoguće pregovarati sa Japanom o "prijateljskoj saradnji, dok sankcije Tokija Rusiji ostaju na snazi".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 05:24