/ - EPA
01/12/2022 u 14:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lavrov: Odnosi Rusije i Zapada više neće biti kao ranije

On je, na konferenciji za novinare, rekao da je rasprava o ovom problemu moguća samo na „fundamentalno novim principima“

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da neće biti odnosa između Rusije i Zapada kao što su bili ranije i da u dogledno vrijeme neće biti moguće obnoviti saradnju o pitanjima bezbjednosti u Evropi.

On je, na konferenciji za novinare, rekao da je rasprava o ovom problemu moguća samo na „fundamentalno novim principima“.

-Jasno je samo da ukoliko i u nekom trenutku naši zapadni susjedi, a od susjedstva nema bježanja, naši zapadni susjedi i bivši partneri odjednom postanu zainteresovani da nekako obnove zajednički rad na evropskoj bezbjednosti, tada to neće moći. Jer restauracija znači ono što je bilo prije. Ali biznisa, kao i obično, neće biti- rekao je Lavrov.

Lavrov je dodao da djelovanje Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) i zapadnih zemalja postavlja pitanja o budućnosti Rusije u OEBS-u.

-Kada Zapad shvati i ako shvati da je bolje koegzistirati na nekim međusobno dogovorenim osnovama, mi ćemo saslušati šta Zapad predlaže i jasno je da bi to trebalo da budu suštinski novi počeci saradnje- kazao je on.

Lavrov osudio je „nehrišćanske“ izjave pape Franje, nakon što je rimokatolički poglavar ruske vojnike iz određenih etničkih grupa koji se bore u Ukrajini nazvao „okrutnim“.

-Papa Franja je nedavno dao izjave koje nimalo nisu razumljive, apsolutno nehrišćanske- rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

Izjava poglavara Rimokatoličke crkve odnosi se na „dva naroda Rusije“ za koje je rekao, kako je naveo Lavrov, da moramo da očekujemo zvjerstva tokom vojnih akcija.

Više ruskih zvaničnika je u poslednja tri dana reagovalo na papinu izjavu u intervjuu jezuitskim novinama, u kojima je govorio o okrutnosti Čečena i Burjata koji služe u ruskoj vojsci u Ukrajini.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:14