Sergeј Lavrov / - EPA
20/09/2024 u 21:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Lavrov: Rusija je spremna da brani svoje interese u arktičkom regionu

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je Rusija vojno, politički i tehnološki u potpunosti spremna da brani svoje interese u arktičkom regionu.

Vidimo da NATO pojačava vježbe u vezi sa mogućim krizama na Arktiku, ali naša zemlja je u potpunosti spremna da brani svoje interese vojno, politički i sa stanovišta odbrambenih tehnologija, rekao je Lavrov, prenose agencije.

On je istakao da se NATO sve više interesuje za arktički region, uz obrazloženje da, zbog geografskog položaja, tu ima svoje interese i Sjevernoatlantska alijansa.

Norveška je bila osnivač NATO i kaže da treba pažljivo da prati šta se tamo dešava, ali Arktik nije teritorija sjevernoatlantske alijanse, poručio je Lavrov.

Lavrov: Ključ nisu teritorije, već zaštita ljudskih prava

Dodao je da su i mnoge nearktičke zemlje zainteresovane za projekte u tom regionu, „uključujući ruske strateške partnere Kinu i Indiju“.

Rusija je u februaru suspendovala godišnje uplate Arktičkom savjetu, međuvladinom forumu arktičkih nacija, nakon što su ostale članice bojkotovale učešće Moskve zbog invazije na Ukrajinu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 21:18