Kremlj Rusija / - Фото:Arhiva
23/02/2024 u 15:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Moskva proširila listu sankcija kao odgovor na novi paket EU

Rusko ministarstvo je saopštilo da je „Rusija reagujući na te neprijateljske akcije,;značajno proširila spisak predstavnika evropskih institucija i država članica EU kojima je zabranjen je ulazak na teritoriju naše države"

Moskva je kao odgovor na 13. paket sankcija koje je uvela Evropska unija proširila listu zvaničnika i političara EU kojima zabranjuje ulazak u Rusiju - saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Spisak onih kojima je zabranjen ulazak u Rusiju je proširen na odgovorne za pružanje vojne pomoći Ukrajini i na lica „umiješana u progon ruskih zvaničnika“ i ona koja su se zalagala za konfiskaciju ruske državne imovine već blokirane sankcijama Zapada, prenosi TASS.

Države EU odobrile su u srijedu 13. paket sankcija Rusiji protiv oko 200 pravnih lica i pojedinaca optuženih da pomažu Moskvi u nabavci oružja ili da su umiješani u ilegalnu deportaciju i vojnu indoktrinaciju ukrajinske djece što Moskva poriče.

Evropska unija produžila sankcije Rusiji još godinu dana

Rusko ministarstvo je saopštilo da je „Rusija reagujući na te neprijateljske akcije,;značajno proširila spisak predstavnika evropskih institucija i država članica EU kojima je zabranjen je ulazak na teritoriju naše države“.

U saopštenju se navodi da su sankcionisani predstavnici službi za sprovođenje zakona i komercijalnih organizacija zemalja EU, kao i građani zemalja EU odgovorni za pružanje vojne pomoći Kijevu.

- Sankcionisani su predstavnici evropskih struktura uključen u krivično gonjenje ruskih zvaničnika i angažovanih na;stvaranju tribunala protiv ruskog rukovodstva i prikupljanju relevantnih materijala koji zagovaraju konfiskaciju ruske državne imovine ili korišćenje profita od njih u interesu Ukrajine i oni koji potkopavaju odnose Rusije sa drugim državama - navelo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Na „stop listi“ su i zvaničnici Savjeta Evrope, poslanici država EU, članovi PS OEBS-a i PSSE, koji „sistematski daju agresivne izjave protiv Rusije“.

Savjet Evropske unije je danas, povodom dvije godine od početka invazije Rusije na Ukrajinu, uveo 13. paket restriktivnih mjera protiv Rusije, a na listi sankcionisanih subjekata je i jedno preduzeće iz Srbije zbog zaobilaženja trgovinskih ograničenja.

Nove sankcije „protiv režima Vladimira Putina i odgovornih za nastavak njegovog nezakonitog, ničim izazvanog i neopravdanog agresorskog rata i onih koji ga podržavaju“ uvedene su za 106 pojedinaca i 88 subjekata odgovornih za podrivanje ili ugrožavanje teritorijalnog integriteta, suvereniteteta i nezavisnosti Ukrajine.

Predsjednik SAD Džozef Bajden je izjavio da SAD uvode sankcije protiv dodatnih 500 pravnih i drugih lica u Rusiji i drugdje zbog rata u Ukrajini i smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u zatvoru – saopštila je Bijela kuća.

Bajden: SAD uvele novih 500 sankcija Rusiji

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 05:05