Ilustracija / - FOTO: EPA
16/07/2024 u 23:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Napadnut Belgorod, odjekuju sirene

Pristup selima, njih 14, u južnom ruskom regionu Belgorod, koji se graniči sa Ukrajinom, biće zatvoren za većinu civila, najavio je guverner Vjačeslav Gladkov, navodeći izuzetno tešku situaciju zbog ukrajinskog granatiranja.

Od početka sljedeće nedjelje u sela će moći da uđu samo odrasli muškarci u pratnji vojnih ili državnih službenika i samo u oklopnim vozilima i opremljenim šljemovima i pancirima, objasnio je Gladkov.

- Nadam se da se slažete da je neprihvatljivo puštati žene i djecu u naselja koja se svakodnevno granatiraju. Već smo izgubili mnogo civila, a ima i mnogo ranjenih. Naš zadatak je da pojačamo mjere bezbjednosti - rekao je guverner.

Belgorod je sve češća meta ukrajinskih dronova i granata, a četiri civila su ranjena u ukrajinskom napadu u utorak uveče. Sirene za vazdušni napad svakodnevna su pojava u istoimenoj prestonici, oko 40 km sjeverno od granice.

Od početka rata u februaru 2022. godine, u Belgorodu je poginulo više od 200 civila, a ranjeno je preko 1.100.

- Privremena skloništa za evakuaciju nisu dovoljna za sve ljude - upozorio je Gladkov i obećao mjesečnu pomoć od 10.000 do 15.000 rubalja (110-170 dolara) za porodice koje su prisiljene da napuste svoje domove i nađu smeštaj na drugom mjestu.

- Biće odloženo i plaćanje komunalija - rekao je Gladkov.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. septembar 2024 19:26