Papa Franja / - SHUTTERSTOCK
01/05/2023 u 14:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Papa Franjo: Razgovarao sam sa ruskim patrijarhom 40 minuta nakon početka rata

Papa je istakao da vezu sa ruskim patrijarhom održava preko mitropolita Antonija, koji je novi šef odjeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije

Papa Franjo je rekao da bi želio da se sastane sa ruskim pravoslavnim patrijarhom Kirilom.

- Sa patrijarhom Kirilom sam razgovarao samo jednom nakon početka rata, 40 minuta… Sastanak sa Kirilom, koji je trebalo da održimo u Jerusalimu (juna prošle godine), odložen je zbog rata, ali treba da se održi, rekao je poglavar Rimokatoličke crkve na konferenciji za novinare na putu iz Mađarske, gdje je bio u apostolskoj posjeti.

Papa je istakao da vezu sa ruskim patrijarhom održava preko mitropolita Antonija, koji je novi šef odjeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije.

U međuvremenu, predsjednik Svjetske unije staroveraca Leonid Sevastjanov rekao je Sputnjiku da je papa Franja pozvao Ukrajinu da odustane od ofanzive i izrazio spremnost da pomogne u organizaciji pregovora.

- Papa Franja poziva strane u ukrajinskom sukobu da napuste svoje ofanzivne pokušaje i sjednu za pregovarački sto. Želje strana se mogu ostvariti samo za pregovaračkim stolom, a nemoguće – na bojnom polju... On (Franjo) je spreman, ako bude želje, da u bilo kom trenutku pošalje svoje pregovarače u Kijev i Moskvu da pomognu u pokretanju pregovaračkog procesa, rekao je Sevastjanov.

Franjo je prvi poglavar Rimokatoličke crkve koji je održao sastanak sa patrijarhom nakon crkvenog raskola 1054. godine. To se desilo u februaru 2016. na Kubi. Na njemu je potpisan zajednički dokument kojim su utvrđeni pravci razvoja dijaloga između Rimokatoličke i Ruske pravoslavne crkve.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 15:24