/ - UNSPLASH -ilustracija
13/01/2024 u 16:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Preminuo Valerij Aleksejev, čovjek zahvaljujući kome je izgrađeno najveće preduzeće u Amurskoj oblasti

Ukazom predsjednika Rusije, Valerij Aleksejev je odlikovan ordenom Ordena zasluga za otadžbinu II stepena

U petak, 12. januara, u Blagovješčensku je umro Valerij Aleksejev - jedan od onih ljudi koji su stajali na početku izgradnje u Amurskoj oblasti jednog od najvećih preduzeća za iskopavanje zlata - rudnika Pokrovski - i niza drugih - Malomirskog, Albinskog. i Olekminsky.

 Valerij Nikolajevič je preminuo na odeljenju intenzivne nege Gradske bolnice u Blagoveščensku. Imao je 77 godina. Prijatelji Valerija Nikolajeviča rekli su za Amur.life da je život legendarne osobe prekinut, , prenosi portal Amu.rlife

- Upoznali smo se uoči Nove godine, svima je dao simbol godine - zmaja... Njega su od milja zvali Babai - to znači poštovana osoba. Sve je radio za ljude, brinuo o ljudima. Tako je bilo... Šteta, Valerij Nikolajevič Aleksejev je bio dobar čovjek - poručuju oni koji su ga blisko poznavali.

Valerij Aleksejev se kao dijete preselio u Amursku oblast iz Tverske oblasti, a djetinjstvo je proveo u Belogorsku. Diplomirao je hemiju, tehnologiju rijetkih i raspršenih metala na Tomskom politehničkom institutu. Nakon što je diplomirao na institutu, Valery Aleksejev je dugi niz godina živio u Uzbekistanu, radeći u Ministarstvu srednjeg inženjerstva, koje je bilo uključeno u iskopavanje i preradu ruda koje sadrže uranijum i izgradnju nuklearnih elektrana. 

Prijatelji Valerija Aleksejeva kažu da je učestvovao u izgradnji velikih preduzeća širom SSSR-a, ali je i sam smatrao rudnik Pokrovski glavnim gradilištem svog života.

Valerij Aleksejev vratio se u Amursku oblast sredinom 90-ih i pridružio se timu istomišljenika - Sergeja Ermolenka i Pavla Maslovskog, koji su u to vrijeme upravo planirali da sprovedu projekat izgradnje rudnika Pokrovski, uspostavljajući rudnik zlata na ležištu Pokrovskij u Amurskoj oblasti. Valery Alekseev postao je glavni inženjer ovog projekta. Samo nekoliko godina kasnije, 1999. godine, rudnik Pokrovski proizveo je svoje prvo zlato, a nekoliko godina kasnije bio je na vrhu liste preduzeća za iskopavanje zlata u regionu.

Tada su, uz učešće Valerija Aleksejeva, izgrađeni rudnik Pioner, Albynski, Malomirski i Olekminski. Valerij Nikolajevič je aktivno učestvovao u njihovoj izgradnji i puštanju u rad.

Ukazom predsjednika Rusije, Valerij Aleksejev je odlikovan ordenom Ordena zasluga za otadžbinu II stepena.

(amur.life)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 10:38