Владимир Путин / SHUTTERSTOCK
19/09/2023 u 07:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Putin: Oporavak prihoda od nafte i gasa u julu i avgustu

On je ocijenio da je ubrzana inflacija jedan od najvećih problema za rusku ekonomiju i da je važno razumjeti razloge za pad vrijednosti rublje i preduzeti neophodne mjere da se to spriječi

Ruski prihodi od nafte i gasa u julu i avgustu dostigli su nivo od prošle godine, dok su prihodi koji nijesu ostvareni od nafte i gasa znatno premašili prošlogodišnje brojeve, saopštio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Važno je da su nenaftni i gasni prihodi znatno veći od prošlogodišnjih. Osim toga, prihodi budžeta od nafte i gasa u julu i avgustu su se oporavili približno na nivo od prošle godine, a nastavlja se aktivan rast, s obzirom na tržišnu situaciju u svijetu", rekao je Putin na sastanku o saveznom budžetu za narednu godinu.

On je rekao da bi rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Rusije mogao da iznosi 2,5 do 2,8 odsto do kraja godine, prenose Nezavisne novine.

"BDP je dostigao nivo iz 2021. godine i sada je važno stvoriti uslove za dalji stabilan dugoročni razvoj", dodao je Putin.

On je naveo da je obnova ruske ekonomije završena.

"Izdržali smo apsolutno nezabilježeni spoljni pritisak, nalet sankcijama od nekih vladajućih elita u takozvanom zapadnom bloku, od nekih vladajućih elita u pojedinim zemljama, koje nazivamo neprijateljskim", rekao je Putin.

On je ocijenio da je ubrzana inflacija jedan od najvećih problema za rusku ekonomiju i da je važno razumjeti razloge za pad vrijednosti rublje i preduzeti neophodne mjere da se to spriječi.

"Novi savezni budžet treba da bude pravedno izračunat i sastavljen na osnovu nacionalnih prioriteta, naših nacionalnih interesa, strateških i aktuelnih planova u svim ključnim oblastima. I, naravno, prije svega, neophodno je garantovati striktno ispunjavanje svih socijalnih obaveza države prema narodu", rekao je Putin.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 15:43