/ - EPA
02/11/2023 u 12:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Putin opozvao ratifikaciju sporazuma o zabrani nuklearnih testova

Ugovor iz 1996. zabranjuje sve nuklearne eksplozije, uključujući testiranja nuklearnog oružja uživo, iako nikada nije stupio na snagu jer ga neke ključne zemlje – uključujući SAD i Kinu – nikada nisu ratifikovale

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je u četvrtak zakon o opozivu ruske ratifikacije Sveobuhvatnog sporazuma o zabrani nuklearnih testova, navodi se u uredbi objavljenoj na sajtu vlade, prenose mediji.

Ugovor iz 1996. zabranjuje sve nuklearne eksplozije, uključujući testiranja nuklearnog oružja uživo, iako nikada nije stupio na snagu jer ga neke ključne zemlje – uključujući SAD i Kinu – nikada nisu ratifikovale.

Rusija navodi da je cilj da se vrati paritet sa SAD, koje su potpisale, ali nisu ratifikovale sporazum, i da neće nastaviti testiranje osim ako Vašington to ne učini.

Zapad je optužio Rusiju da koristi nuklearnu retoriku otkako je pokrenula ofanzivu na Ukrajinu prošlog februara, prenosi Avaz.

Putin je prošle sedmice nadgledao vježbe balističkih raketa u, kako je ministar odbrane Sergej Šojgu rekao, vježbi za "masivan" uzvratni nuklearni napad na neimenovanog neprijatelja.

Ruski predsjednik je takođe prošlog mjeseca rekao da "nije spreman da kaže" da li će Rusija izvršiti nuklearne testove uživo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 13:29