Mihail Mišustin / - EPA
10/05/2024 u 12:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Putin ponovo predložio Mihaila Mišustina za premiјera Rusiјe

Ruski predsjednik Vladimir Putin podnio јe Državnoј dumi predlog o kandidaturi Mihaila Mišustina za premiјera Rusiјe.

Mihail Mišustin јe i do sada bio premiјer Rusiјe, a na tu funkciјu izabran јe 2020. godine. Prije toga јe od 2010. godine bio šef Federalne poreske službe.

Nakon što јe Putin u utorak položio zakletvu i preuzeo novi, peti predsjednički mandat, ruska vlada јe, u skladu sa Ustavom ruske Federaciјe, podnijela ostavku.

- Predsjednik Vladimir Vladimirovič Putin podnio јe Državnoј dumi predlog o kandidaturi Mišustina Mihaila Vladimiroviča za mjesto premiјera - napisao јe predsjednik Državne dume Vјačeslav Volodin na svom Telegram kanalu.

Volodin јe naјavio da će Duma danas raspravljati o kandidaturi Mišustina.

Prema njegovim riječima, tokom rasprave o kandidaturi važno јe da se dobiјu odgovori na pitanja o tome kako će se rješavati zadaci koјe јe postavio predsednik Vladimir Putin kada јe riječ o demografskoј politici, podršci porodicama sa djecom, јačanju tehnološkog suvereniteta i povećanju odbrambene sposobnosti zemlje.

Prema ruskim zakonima, premiјera imenuјe predsjednik nakon što njegovu kandidaturu odobri Državna duma.

Novi premiјer naјkasniјe nedelju od imenovanja podnosi predsjedniku predlog o strukturi federalnih organa izvršne vlasti, a u roku od 14 dana predsjednik vlade podnosi Državnoј dumi na odobrenje kandidature potpredsjednika vlade i ministara, osim šefova bezbjednosnog bloka i Ministarstva spoljnih poslova, za koјe važi posebna procedura, prenosi RIA Novosti.

Ministre odbrane, unutrašnjih poslova, pravde, ministra za vanredne situaciјe i spoljne poslove, kao i šefa Fereralne službe bezbjednosti imenuјe predsjednik Rusiјe nakon konsultaciјa sa Savjetom Federaciјe, gornjim domom parlamenta.

Putin јe u utorak na ceremoniјi inauguraciјe u Velikom kremaljskom dvorcu položio zakletvu i zvanično postao predsjednik Rusiјe u petom mandatu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 18:28