Vladimir Putin / - FOTO: KREMLJ
13/10/2022 u 12:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Putin: U Azji jačaju novi centri moći

Ruski šef države ocijenio je da u Aziji „dinamično i efikasno“ djeluju integracione asocijacije poput Šangajske organizacije za saradnju

U Azji jačaju novi centri moći i ona igra veliku ulogu u tranziciji ka multipolarnom svijetu, ocijenio je ruski predsjednik Vladimir Putin na samitu Konferencije o interakciji i mjerama za izgradnju povjerenja u Aziji (CICA) u Astani.

- Svijet postaje istinski multipolarni sistem. Azija u kojoj jačaju novi centri moći igra prilično primjetnu, ako ne i ključnu ulogu u tome, rekao je Putin, ocijenivši da su „azijske zemlje motori svjetskog ekonomskog rasta, javlja TASS.

Ruski šef države ocijenio je da u Aziji „dinamično i efikasno“ djeluju integracione asocijacije poput Šangajske organizacije za saradnju, Asocijacije nacija Jugoistočne Azije i Evroazijske ekonomske unije, ističući da Rusija aktivno učestvuje u svim tim procesima.

- Mi se zalažemo za razvoj i prosperitet Azije, za stvaranje širokog otvorenog prostora uzajamno korisne trgovinske i investicione saradnje, za proširenje i produbljivanje kooperativnih veza u različitim sektorima privrede, cirira agencija TASS ruskog predsjednika.

Putin je rekao da Rusija zajedno sa drugim azijskim državama preduzima sve napore da „stvori sistem jednake i nedjeljive bezbjednosti zasnovan na univerzalnim i priznatim principima međunarodnog prava i Povelje UN“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 18:47