Vladimir Putin / - EPA
02/09/2024 u 20:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Putin: Ukrajinska ofanziva neće zaustaviti rusko napredovanje

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je pozdravio ubrzanje napredovanja ruske vojske na istoku Ukrajine što je, kako je rekao, dokaz da je na neuspjeh osuđena ukrajinska ofanziva u ruskoj oblasti Kursk, pokrenuta početkom avgusta.

Ukrajina je pretrpjela novi masivni napad raketama i dronovima prošle noći, posebno na glavni grad Kijev, u kojem su najmanje tri osobe ranjene i oštećen Islamski kulturni centar, navode vlasti.

Ukrajinske snage su 6. avgusta pokrenule iznenadni napad na pogranični ruski region Kursk, brzo zauzimajući nekoliko desetina mjesta, uključujući i mali grad Souđu.

Mada je Rusija do sada pokušavala da minimizira značaj te ukrajinske ofanzivu koja je iznenadila Moskvu, Putin je u danas izjavio da je neophodno „pozabaviti se tim banditima koji su ušli na teritoriju Rusije“.

Ocijenio je da vojska Ukrajine „nije postigla glavni zadatak (koji je) sebi postavila: zaustavljanje (ruske) ofanzive u Donbasu“, na industrijskom istoku Ukrajine, gdje se i dalje vode najveći dio borbi.

- Zbog toga sam siguran da će ova provokacija propasti - dodao je on, misleći na ukrajinsku operaciju u Kursku.

Uprkos ukrajinskim uspesima na ruskom tlu, ruska vojska nastavlja da napreduje u istočnoj Ukrajini što je poslednjih nedelja znatno ubrzala.

Ruske snage su u avgustu zaposjle preko 477 kvadratnih kilometara što je njihov najveći mjesečni napredak od oktobra 2022, po podacima Instituta za proučavanje rata (ISV), sa sjedištem u Vašingtonu.

Ukrajinska vojska je zaposjela između 1.150 i 1.300 kvadratnih kilometara u regionu Kurska, ali to napredovanje koje je zastajalo.

Ruske trupe su danas izjavile da su zauzele Skoutne, selo kod grada Pokrovska, važnog logističkog čvorišta na manje od deset kilometara od njega.

Po riječima gradonačelnika Pokrovska Sergija Dobrijaka, 30.500 stanovnika je i dalje u gradu, uprkos približavanju borbi i ponovljenim pozivima vlasti da se hitno evakuišu.

- Prije no što počnu ulične borbe, imamo nekoliko odbrambenih linija - rekao je on za Radio Svoboda.

Za ukrajinske vlasti koje su potvrdile da je operacija Kursk imala za cilj, između ostalog, da primora Rusiju da u taj region premesti snage koje su u ofanzivi na istoku, to izgleda komplikovano da bi se postiglo.

Po Putinu, ruske trupe sada napreduju nekoliko kvadratnih kilometara tokom svakog napada, a ne više stotinama metara kao ranije. „Prošlo je mnogo vremena otkako nismo doživjeli toliki tempo ofanzive u Donbasu“, pohvalio se on.

Kao nov izazov međunarodnoj pravdi, Putin je danas stigao u Mongoliju na svoje prvo putovanje u neku članicu Međunarodnog krivičnog suda (MKS) otkako je za njim izdat nalog za hapšenje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 11:12