Vladimir Putin / - EPA
19/10/2024 u 17:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Putin: Zanima nas trajni mir, a ne kratkotrajno primirje

Moskva je zainteresovana za trajni mir sa Kijevom, ali ne i za kratkotrajno primirje, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Cilj Rusije je da obezbijedi svoje dugoročne bezbjednosne interese, naglasio je Putin tokom sastanka u petak sa šefovima vodećih medijskih agencija BRIKS-a u predsjedničkoj rezidenciji u Novo-Ogarjevu kod Moskve.

- Ako govorimo o nekakvim mirovnim procesima, onda to ne bi trebalo da budu procesi vezani za prekid vatre na nedjelju, dvije nedjelje ili godinu dana, kako bi zemlje NATO-a mogle da se ponovo naoružaju i nabave novu municiju - rekao je on.

Moskva nastoji da postigne "uslove za dugoročni, održivi i trajni mir koji obezbjeđuju jednaku bezbjednost za sve učesnike u ovom teškom procesu", objasnio je ruski lider.

Putin je naglasio da ruske vlasti "poštuju i razumiju" riješenost prijatelja u BRIKS-u i drugdje da se ukrajinska kriza riješi "što je brže moguće i mirnim putem".

Moskva shvata da je sukob "iritirajući element u međunarodnim poslovima, u evropskim poslovima, u ekonomiji i tako dalje".

- Mi smo, kao niko drugi, zainteresovani da to okončamo što je prije moguće i, naravno, mirnim putem - rekao je on.

Rusija je spremna da se vrati razgovorima sa Ukrajinom, ali samo na osnovu dokumenta sastavljenog u Istanbulu krajem marta 2022. godine, kada su strane poslednji put sjele za pregovarački sto, insistirao je šef ruske države.

Putin je prošlog mjeseca rekao da je Kijev tokom razgovora u Turskoj bio spreman da proglasi vojnu neutralnost, ograniči svoje oružane snage i prestane da diskriminiše etničke Ruse. Zauzvrat, Moskva bi se pridružila drugim vodećim svjetskim silama u pružanju bezbjednosnih garancija Ukrajini.

- Dokument nije stupio na snagu samo zato što je Ukrajincima naređeno da to ne rade. Elite u SAD i nekim evropskim zemljama osjetile su želju da traže strateški poraz Rusije - rekao je tada ruski predsjednik.

U srijedu je ukrajinski lider Vladimir Zelenski objavio takozvani "plan pobjede" za okončanje sukoba u govoru u nacionalnom parlamentu. Prema Zelenskom, šema ne uključuje pregovore sa Rusijom, već poziva Zapad da "ojača Ukrajinu" kako bi se postiglo diplomatsko rešenje.

Zelenski predstavio parlamentu "plan pobjede" - prijem u NATO i odobrenje za napade duboko u rusku teritoriju

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov sugerisao je da je plan Zelenskog samo putokaz za nastavak neprijateljstava.

Peskov o ukrajinskom "Planu pobjede": Probudite se

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. oktobar 2024 17:14