Donjeck Donbas / - FOTO: HORUS/X
21/01/2024 u 23:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rusi pozivaju međunarodnu zajednicu da osudi napad u Donjecku: "Ovo je terorizam"

Ministarstvo ukazuje da "teroristički napadi" kijevskog režima pokazuju da Ukrajina nema političku volju za mir i rešavanje sukoba diplomatskim putem

Rusko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je današnji napad ukrajinskih oružanih snaga na Donjeck, u kojem je poginulo najmanje 25 i povrijeđeno 20 osoba, i pozvalo međunarodnu zajednicu da osudi akcije Kijeva.

(FOTO) Šef ruskih vlasti: Najmanje 27 osoba poginulo, 25 ranjeno u ukrajinskom granatiranju pijace u Donjecku

U saopštenju ministarstva se tvrdi da je režim u Kijevu, uz podršku SAD i saveznika, ponovo izvršio "varvarski teroristički akt" protiv civilnog stanovništva.  Ministarstvo je ocijenilo da neobuzdana želja Zapada da nanese "strateški poraz" Rusiji gura Kijev da sprovodi sve "nepromišljenije akcije". 

- Riječ je o terorističkim aktima, masovnim kršenjima humanitarnog prava i ratnim zločinima - navodi se u saopštenju.

Ističe se da će eventualno ćutanje međunarodne zajednice povodom ovoga napada značiti prećutno odobravanje ubistava civila i, kako se navodi,  "ohrabriti ukrajinske neonaciste da počine još krvavija zlodjela".

Ministarstvo ukazuje da "teroristički napadi" kijevskog režima pokazuju da Ukrajina nema političku volju za mir i rešavanje sukoba diplomatskim putem. 

- Na osnovu ovoga, očigledna je potreba za postizanjem svih ciljeva i zadataka ruske specijalne operacije - zaključuje ministarstvo.

Zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski rekao je da će ukrajinski napad na Donjeck biti jedna od glavnih tema sastanka Savjeta bezbjednosti o Ukrajini u ponedjeljak. 

Na sastanku će učestvovati ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, objavila je agencija RIA Novosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 07:01