Ilustracija / - EPA
20/09/2024 u 07:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Rusi su mjesecima očekivali ukrajinski upad u Kursk

Ruska vojna komanda je predvidjela ukrajinski upad u regiju Kursk i kovala je planove kako ga spriječiti nekoliko mjeseci, pokazuju dokumenti za koje je ukrajinska vojska rekla da ih je zaplijenila s napuštenih ruskih položaja u regiji.

Stoltenberg: Nema održive bezbjednosti u Evropi bez stabilne Ukrajine

Ovo otkriće čini nered među ruskim snagama nakon ukrajinskog napada početkom avgusta još sramotnijim. Dokumenti u koje je "The Guardian" imao uvid takođe otkrivaju rusku zabrinutost za moral u Kursku, koja se pojačala nakon samoubistva vojnika na frontu koji je navodno bio u "dugotrajnom stanju depresije zbog službe u ruskoj vojsci", prenose Nezavisne.

Zapovjednici jedinica dobijaju uputstva da osiguraju da vojnici svakodnevno konzumiraju ruske državne medije kako bi održali svoje "psihološko stanje".

"The Guardian" nije mogao nezavisno provjeriti autentičnost dokumenata, iako oni nose obilježja autentične komunikacije ruske vojske.

Krajem avgusta, "The Guardian" se susreo s ukrajinskim timom za specijalne operacije koji su zaplijenili dokumente i to samo nekoliko sati nakon što su napustili rusku teritoriju. 

Tim je rekao da je uzeo dokumente ruskog ministarstva unutrašnjih poslova, FSB-a i vojske iz zgrada u regiji Kursk i kasnije dao niz dokumenata na pregled i fotografisanje.

Neki od dokumenata su štampane naredbe distribuirane različitim jedinicama, dok su drugi rukom pisani dnevnici koji bilježe događaje i probleme na određenim pozicijama. Najraniji unosi datirani su s kraja 2023., dok su najnoviji dokumenti iz samo šest sedmica prije nego što je Ukrajina pokrenula upad u regiju Kursk 6. avgusta.

Dokumenti uglavnom dolaze iz jedinica ruske 488. gardijske motorizovane streljačke brigade, prenosi "Index".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 07:33