Bocan Harčenko  / -FOTO: SPUTNIK, LOLA ĐORđEVIć
12/02/2023 u 11:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ruski ambasador u Srbiji: Vučić je istrajan, junački se drži po pitanju sankcija Rusiji

Nemoguće je naći pravedno rešenje za kosovski problem, bez učešća Rusije i Kine, smatra Bocan Harčenko

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da je Rusija dosledno posvećena Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN, ne priznaje Kosovo i ostaje odana principu podrške Beogradu, navodeći da nema pravednog rešenja kosovskog problema bez Kine i Rusije.

Kao stalna članica Savjeta bezbjednosti UN, Rusija će podržati samo rešenje koje odgovara nacionalnim interesima Beograda, bilo da je riječ o normalizaciji odnosa sa Prištinom ili smirivanju trenutne krize, rekao je Bocan-Harčenko za Večernje novosti.

Upitan da li su tačne pojedine tvrdnje da bi zbog izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba Moskva ipak mogla da napravi zaokret i prizna Kosovo, Bocan-Harčenko je rekao da to jednostavno nije istina.

Govoreći o francusko-nemačkom planu za rešavanje statusa Kosova, koji je podržala cijela EU, on je rekao da misli da je u pitanju pokušaj Zapada da pronađe zaobilazni put da Srbija prizna Kosovo i da ono uđe u međunarodne institucije, u UN prije svega.

- Ne vjerujem da taj plan može da posluži kao dobra osnova za dalje razgovore, jer se u planu direktno navodi da Srbija neće sprečavati ulazak Kosova u međunarodne institucije, iako Zapad pokušava to da predstavi kao put ka normalizaciji, a ne priznavanje. Suštinski to jeste priznavanje. Ako država daje saglasnost za članstvo u međunarodnim organizacijama, u ovom slučaju Kosova, onda smatra da je Kosovo međunarodno-pravni subjekt, a kao član UN, Kosovo postoji kao država - ukazao je Bocan-Harčenko.

Prema njegovom mišljenju, nemoguće je naći pravedno rešenje za kosovski problem, bez učešća Rusije i Kine, kao stalnih članica Savjeta bezbjednosti.

- Na kraju krajeva, pravedno rešenje moguće je samo uz podršku Savjeta bezbjednosti, uključujući podršku Rusije i Kine, kao stalnih članica. Zato mislimo da je tu temu potrebno vratiti u Savjet bezbjednosti - istakao je Bocan-Harčenko.

Govoreći o pritiscima na Srbiju da uvede sankcije, on je rekao da Rusija veoma visoko cijeni istrajnost i junačko ponašanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u vezi sa ovim pitanjem.

- Naravno, treba gledati i širu sliku, a to je da imamo mogućnosti za razvoj i nastavak odnosa i saradnje, što je naravno dobit za Srbiju, bilo u energetici ili nekoj drugoj oblasti - zaključio je Bocan-Harčenko.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 08:49