Izvor: Shuterstock / - IZVOR: SHUTERSTOCK
23/11/2022 u 14:40 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Srbija: Stefanović predao predlog rezolucije o uvođenju sankcija Rusiji

Srbija, smatra Stefanović, ne smije da se nađe „sa druge strane virtuelnog Berlinskog zida, koji se ponovo gradi“

Potpredsjednik Skupštine Srbije Borko Stefanović saopštio je da je Odboru za spoljne poslove uputio predlog rezolucije o usaglašavanju spoljne politiike Srbije sa politikom Evropske unije, kojom se predlaže uvođenje odgovarajućeg paketa sankcija Rusiji, koje bi Vlada morala odmah da primeni, prenosi N1.

-Jedini smo kandidat za članstvo u EU, a nismo uveli restriktivne mjere Rusiji. Dovodimo se u realnu opasnost da ponovo dođemo u izolaciju- rekao je Stefanović na konferenciji za novinare u Skupštini.

Kako je objasnio, zemlja dolazi u realnu opasnost da se više od 10.000 firmi nađe u teškoj situaciji, ugrozi 300.000 radnika zaposlenih u kompanijama iz EU, kao i trgovinsku razmjenu sa Unijom, koja je 60 odsto ukupne spoljne trgovine.

Srbija, smatra Stefanović, ne smije da se nađe „sa druge strane virtuelnog Berlinskog zida, koji se ponovo gradi“.

Prema njegovom mišljenju, uvođenje paketa sankcija ne bi ugrozilo Rusiju, „bio bi skromnog dometa“, ali bi, ako se to ne dogodi, položaj države po pitanju Kosova bio otežan, kao i politički i ekonomski odnosi sa EU.

On je najavio da će se do kraja novembra predlog rezolucije naći pred Odborom za spoljne poslove, čiji je predsjednik, i da će se o njoj raspravljati, a nada se da će se naći i na dnevnom redu Skupštine.

-Moramo da pomognemo sopstvenoj zemlji da izbjegne opasnost izolacije. Srbija zbog svoje časti i interesa ne može stajati po strani i praviti se da ne vidi promene koje se dešavaju. Ne treba pratiti emocije, nego interese“- zaključio je Stefanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. decembar 2022 06:34