Putin sa ”noćnim vukovima” / - EPA
29/04/2023 u 18:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stotine ruskih bajkera ​​krenulo ka Berlinu

Neki učesnici mitinga nosili su ruske i sovjetske zastave, a neki su na motociklima imali napisano slovo „Z“, simbol „ruskih specijalnih vojnih operacija“ u Ukrajini

Stotine ruskih bajkera, članova kluba Noćni vukovi, lojalnih Kremlju, napustilo je danas Moskvu na "patriotski" miting, koji planiraju da završe u Berlinu 9. maja, javio je izvještač AFP-a. Povorka motociklista predvođena Aleksandrom Zaldastanovom (60), poznatim po nadimku Hirurg, koji je vođa i osnivač kluba, krenula je iz Bajker centra, sjedišta Noćnih vukova na jugoistoku Moskve.

Neki učesnici mitinga nosili su ruske i sovjetske zastave, a neki su na motociklima imali napisano slovo „Z“, simbol „ruskih specijalnih vojnih operacija“ u Ukrajini. Miting pod nazivom „Putevi pobjede” preuzeo je slogan ruske ofanzive u Ukrajini „Nećemo svoje zaboraviti”. 

Prema riječima organizatora, 1. maja bajkeri će proći kroz Volgograd, nekadašnji Staljingrad, na Volgi, gdje je 1942-1943. vodio krvavu bitku između sovjetskih i njemačkih nacističkih snaga, koja je preokrenula tok Drugog svjetskog rata u korist SSSR i njegovih saveznika. 

Put će se nastaviti ka Donjeckoj oblasti, u Donbasu, na istoku Ukrajine, gdje se vode žestoke borbe i gdje planiraju da podijele humanitarnu pomoć civilima i ruskim vojnicima.

„Stanovnici Donbasa i mi smo isti narod“, rekao je Artjom, 34-godišnji radnik, za AFP prije početka mitinga. 

Organizatori očekuju dolazak u Berlin 9. maja. Aleksandar Zaldastanov, koji se predstavlja kao „prijatelj“ ruskog predsjednika Vladimira Putina, nalazi se pod zapadnim sankcijama zbog podrške ruskoj aneksiji Krima 2014. i njenoj ofanzivi na Ukrajinu. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 01:06