Sjeverni tok / foto: EPA
07/02/2024 u 23:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Švedska zatvorila slučaj “Sjeverni tok”, Danska i Njemačka još istražuju uzroke eksplozija

Jedini rezultat zvanične istrage je da sve ukazuje na sabotaže. Rusija poručuje – čekamo rezultate njemačke istrage

Švedska, Danska i Njemačka o eksplozijama na “Sjevernom toku 1 i 2” vodile su zasebne istrage. Jedini rezultat zvanične istrage je da sve ukazuje na sabotaže. A Švedska je i zvanično saopštila da na svoju istragu stavlja tačku. Rusija poručuje – čekamo rezultate njemačke istrage.

Gasovodi “Sjeverni tok 1 i 2 – koji cijevima direktno ispod Baltičkog mora spajaju Rusiju i Njemačku, u septembru 2022. onesposobljeni su sa više eksplozija. Gasovodi su oštećeni u švedskim i danskim vodama, a velike količine metana izcurele su u atmosferu. Poslije gotovo godinu i po istraživanja, švedsko tužilaštvo saopštava da nema rezultata i da je istraga obustavljena.

– Zločini nisu usmjereni protiv bezbjednosti zemlje, javnih aktivnosti ili drugih švedskih interesa. Zaključak istrage je da Švedska nema nadležnost i da stoga istragu treba zatvoriti – saopštilo je švedsko državno tužilaštvo.

Njemačka i Danska istrage za sada nastavljaju. Svjetski mediji podsjećaju da su dosadašnji rezultati veoma šturi i da su prošle godine zvanični Stokholm i Kopenhagen potvdili: tragovi eksploziva pronađeni na licu mjesta ubjedljivo pokazuju da je to namjeran čin i da je riječ o sabotaži.

– Pomogli smo policiji u tome. Pored toga, imamo objavu na lokalnoj Fejsbuk stranici ovdje na ostrvu za stanovnike, gdje policija pita da li ovdašnji stanovnici imaju foto ili video-dokumentaciju o luci i lučkom području za određene datume, a to je od 16. do 18. septembra 2022 – rekao je administrator Hristijansa Soren Tim Andersen.

Za Rusiju je to terorističi napad, pa je u više navrata tražila međunarodnu istragu sa sve tri zemlje, što je odbačeno. Moskvi je sada najznačnije do kojih će rezultata doći Njemačka.

– Švedska je mnogo izgubila u vezi sa tom diverzijom. Sada treba da vidimo kako će sama Njemačka reagovati i koliko će temeljno pristupiti istrazi. Trpe njemački obveznici i njemačke kompanije bez ovog gasa – kaže portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Američki novinar Simor Herš prvi je objavio članak o istrazi na gasovodima “Sjevernog toka”. Herš je došao do saznanja da su američki ronioci, na leto 2022, tokom vojnih vježbi NATO-a u Baltičkom moru, pod cijevi gasovoda postavili eksploziv, koji su tri mjeseca kasnije aktivirali Norvežani. Sjedinjene Američke Države oštro su to dematovale – isključivši svaku povezanost sa eksplozijama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 10:40