Vladimir Putin / - SCREENSHOT YOUTUBE
12/10/2022 u 15:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Obraćanje Putina: Rusija spremna za isporuke energenata u Evropu, lopta je sad u evropskom dvorištu

Nema sumnje da se po pitanju gasovoda ‘Sjeverni tok’ i ‘Sjeverni tok 2’ radi o aktu međunarodnog terorizma. To je najopasniji presedan, jer konkurenti na taj način tjeraju Evropljane da kupuju energente po višim cijenama“, istakao je ruski predsjednik

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da svjetska ekonomija i energetski sistem preživljavaju duboku krizu, koja je povezana sa nestabilnošću cijena i neravnotežom tržišta.

Pojedini učesnici energetskog tržišta preduzimaju podrivačke akte i uništavaju infrastrukturu konkurenata, rekao je Putin na otvaranju „Ruske energetske nedjelje“.

„Direktna, otvorena komunikacija posebno je neophodna sada kada cijela svjetska ekonomija i gorivno-energetski kompleks preživljavaju, iskreno, duboku krizu, povezanu sa nestabilnom cjenovnom dinamikom energetskih resursa, disbalansom ponude i potražnje, kao i sa otvoreno subverzivnim akcijama pojedinih učesnika na tržištu koji se rukovode isključivo sopstvenim geopolitičkim ambicijama“, istakao je Putin na otvaranju „Ruske energetske nedelje“.

Savremena globalna energetika suočila se sa do sada neviđenim problemima a izlaz iz tih problema mora biti prioritet na raznim platformama, dodao je Putin.

O eksplozijama na gasovodima "Sjeverni tok"

„Nema sumnje da se po pitanju gasovoda ‘Sjeverni tok’ i ‘Sjeverni tok 2’ radi o aktu međunarodnog terorizma. To je najopasniji presedan, jer konkurenti na taj način tjeraju Evropljane da kupuju energente po višim cijenama“, istakao je ruski predsjednik.

Iza terorističkih napada na te gasovode stoje oni koji su već pribjegavali takvim diverzijama, dodao je on.

Cilj terorističkog napada na gasovode „Sjeverni tok 1“ i „Sjeverni tok 2“ bio je podrivanje energetske bezbjednosti na cijelom kontinentu, rekao je Putin.

„Nema sumnje da je to čin međunarodnog terorizma, čiji je cilj da se ugrozi energetska bezbjednost cijelog kontinenta, a logika je cinična – da se unište, blokiraju izvori jeftine energije, da se milionima ljudi, industrijskim potrošačima oduzmu gas, gorivo, električna energija i drugi resursi i da se primoraju da kupuju sve to po mnogo višim cijenama“, rekao je ruski predsjednik.

Prema njegovim riječima, SAD, poslije ove situacije sa eksplozijama na ta dva gasovoda, mogu da isporučuju energente po znatno višim cijenama i sasvim je jasno ko će imati najveću korist.

Ruski predsjednik je rekao da je Rusija spremna za isporuke energenata u Evropu, uključujući ovu jesen i zimu, a da je lopta sada na strani Evrope.

Prema njegovim riječima, zbog cijena energenata koji su tri puta uvećane, lančano dolazi do inflacije.

„Ako se nastavi rast cijena energenata Zapad će štampati novac kao što je bilo i ranijih godina“, rekao je Putin.

On je naglasio da EU samo produbljava krizu uvodeći ograničenje cijena nafte, ali Rusija neće djelovati na svoju štetu.

"Onima, koji umjesto poslovnog partnerstva i tržišnih mehanizama prednost daju prevarantskim smicalicama i ucjenama bez pardon, a mi u takvoj paradigmi u političkoj sferi živimo već decenijama, želim da kažem da nećemo djelovati sebi na štetu. Imajte to na umu", upozorio je ruski lider.

Zapad ne treba da odbija saradnju sa Rusijom

Zapad ne treba da odbija saradnju sa Rusijom, rekao je on.

"Mi prodajemo ono što oni hoće da kupe, po tržišnim cijenama. Mi smo spremni da kupujemo od vas, vi ne prodajete. Deficit raste... Ne treba odbijati saradnju sa Rusijom to je sve", rekao je Putin.

Bez obzira na diverzije na energetskoj infrastrukturi nemamo namjeru da odstupimo.

Kako je rekao predsjednik Putin, Rusija nije kriva što Evropljani, kao u Srednjem vijeku, prave zalihu drva za zimu.

"Osiguravaćemo stabilnost na tržištu. Rusija će rasporediti svoj gas na svjetskim tržištima, za to postoje 'Snaga Sibira', 'Turski tok' i 'Plavi tok' ", poručio je ruski predsjednik.

Rast cijena energenata nije povezan sa specijalnom operacijom ruske vojske u Donbasu već je za to kriva pogrešna politika samog Zapada u sferi energetike, rekao je on.

„Taj resurs koji dolazi na evropsko tržište prodaje se bukvalno triput skuplje, kao što sam već rekao. I lančano pojavljuje se inflacija, u evrozoni je ona već dostigla 10 odsto. Pate obični Evropljani, za godinu dana njihovi računi za struju i gas su porasli tri puta… Kakve veze s tim ima Rusija? Oni svoje sopstvene greške stalno pokušavaju na nekog da svale. U ovom slučaju na Rusiju“, istakao je Putin.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. maj 2024 14:27