Riječ je o tajnom kompleksu u šumama regije Karelia koja se nalazi na sjeveru Rusije / Foto: Printscreen/Youtube
03/02/2024 u 22:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Otkriven ogroman tajni kompleks: Da li se tu opušta Vladimir Putin?

Podatke o ovom kompleksu, čija je izgradnja počela prije 10 godina, objavila je ruska istraživačka agencija Dossier Center koja prati ljude povezane s Kremljom

Na 32 kilometra od granice Rusije i Finske uočeno je ogroman kompleks za koji se tvrdi da je u vlasništvu ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Podatke o ovom kompleksu, čija je izgradnja počela prije 10 godina, objavila je ruska istraživačka agencija Dossier Center koja prati ljude povezane s Kremljom. Objavljeno je da je riječ o tajnom kompleksu u šumama regije Karelia koja se nalazi na sjeveru zemlje, a koji ima svoj sistem protivvazdušne odbrane.

Napravljen je video-zapis kompleksa koji se nalazi u zalivu jezera Majalahti te je otkriveno da kompleks ima stalno fizičko osiguranje, da je ograđen bodljikavom žicom, da su u njemu obavještajci te da ima ometače dronova.

Ranije su o ovoj nekretnini objavljeni podaci o njenoj estravagantnosti koja podrazumijeva bidee od kojih svaki vrijedi 9.000 eura, tuš baterije od kojih svaka vrijedi 4.000 eura i pod od italijanskog mramora Fior di Bosco vrijedan 100.000 eura. Mještani tvrde da Putin ovaj kompleks posjećuje najmanje jednom godišnje.

- Nesumnjivo je da se predsjednik ovdje opušta. Tokom njegove posjete se njegovo lokalno osiguranje zamjenjuje ruskom službom FSO te se blokiraju ulazi, kao i prilazi sa susjednih ostrva - rečeno je u video-prilogu Dossiera.

Kompleks ima i dva helidroma, nekoliko molova, farmu pastrmki i stado krava od kojih se proizvodi mramorna govedina. Osim toga, tu je i tvornica piva s austrijskom opremom vrijednom 350.000 eura, kao i vodopad.

Nije jasno kako su Dossierovi novinari uspjeli izbjeći osiguranje kako bi prišli kompleksu kojem je moguće pristupiti samo plovilom ili letjelicom.

Tragovi vozila koji su se počeli pojavljivati nedugo nakon što je kompleks izgrađen prije dvije godine dodatno ukazuje na to da se na ovoj lokaciji postavljaju raketni sistemi zemlja-vazduh. Poznato je da Putinove rezidencije širom Rusije imaju sistem protivvazdušne odbrane. Kako je objavio Dossier, izgradnja ovog imanja je finansirana preko Putinovih saradnika i oligarha koji su naklonjeni Kremlju.

Istaknuto je da je kao vlasnik imanja registrovan predsjednik banke Rusija Jurij Kovalčuk za kojeg je Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država navelo da je Putinov "lični bankar". Osim toga, za Kovalčuka se tvrdi da vodi mrežu ljudi koja brine o Putinovim aktivnostima u slobodno vrijeme i svim njegovim nekretninama.

Hotel koji se nalazi u blizini otkrivenog kompleksa je upravo u Kovalčukovom vlasništvu, dok susjedna rezidencija pripada bivšem vlasniku engleskog nogometnog kluba Čelzi Romanu Abramoviču kojeg je Zapad sankcionisao.

Vrlo malo imovine je prijavljeno na ruskog predsjednika, a prijavljeno je to da u Sankt Peterburgu ima mali stan, da ima dva sovjetska automobila iz 50-ih godina, prikolicu, malu garažu i godišnju predsjedničku platu od 128.000 eura. Nakon što je Dossier objavio navedene podatke, šef Putinove predsjedničke kampanje je izjavio da se većina Putinove ušteđevine sastoji od njegove godišnje plate, piše britanski list Telegraph, a prenosi Klix.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 17:13