Мећава са трагичним последицама / - SCREENSHOT YOUTUBE
26/09/2021 u 13:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Петоро планинара погинуло на наjвишоj европскоj планини Елбрус у Русиjи

Jош 18 туриста, аматерских пењача, као и водича спасено jе са снијегом прекривене планине у екстремним мећавама

Четири жене и jедан мушкарац погинули су близу врха планине Елбрус у Русиjи.

Петоро планинара погинуло jе на наjвишоj европскоj планини. Они су се "смрзли до смрти", након што су наjвиши врх засули ужасни сметови.

Четири жене и jедан мушкарац погинули су близу врха планине Елбрус у Русиjи, на висини од 5.642 метра.

Jош 18 туриста, аматерских пењача, као и водича спасено jе са снијегом прекривене планине у екстремним мећавама. Неки од њих су имали промрзлине и сломљене кости. Jеданаесторо преживјелих хитно jе превезено у болницу.

Драматични снимци и фотографиjе са мјеста несреће приказали су спасавање, коjе се дешавало током ноћи, а коjе jе завршено у 3 сата уjутро.

image

Мећава са трагичним последицама

- SCREENSHOT YOUTUBE

"Ана Макарова (36) из Jакутска, коjа jе била у `савршеноj физичкоj форми`, умрла jе у рукама планинарског водича Игора Данкова. Она jе изненада осјетила да jе лоше на неких 90 метара од врха", казао jе извор.

"Био jе то тренутак када се дунуо заиста jак вјетар, а притисак ваздуха опао. Ана jе замолила водича да jе спусти, а Игор jоj jе дао чаj и амониjак: Међутим, умрла jе 40 до 60 минута након што jе рекла да се не осјећа добро", додао jе.

"Умрла му jе на рукама", закључио jе.

Двоjе из групе се "смрзло до смрти“, а други су "изгубили свијест“ у изненадним тешким условима од -20 ° Ц прије него што су спашени.

image

Мећава са трагичним последицама

- SCREENSHOT YOUTUBE

"Овако лоше вријеме ниjе било предвиђено када су 23 планинара кренула да освоjе врх на Кавказу током последњих дана љета", наводи се у извјештаjима.

Група руских планинара упутила jе у четвртак позив за помоћ нешто после 17 сати по локалном времену, саопштило jе регионално министарство.

Jедан члан групе сломио jе ногу док су га спуштали, рекао jе агенциjи ТАСС Денис Алимов, коjи jе организовао водиче за пењање.

"Вјероватно jе због тога група изгубила вријеме, а прилике су се катастрофално погоршале. Одлучили су да подијеле групу на три дијела - они коjи иду брже и они коjи иду спориjе", рекао jе Алимов за ТАСС.

"Док су се спуштали, jош двије особе су умрле у jедноj од група. Али одлука о раздваjању jе била исправна, у супротном би можда било више жртава", каже Алимов.

Руски планинари коjи су погинули су Ана Макарова (36), Вjачеслав Борисов (39), Jелена Нестерова (32), Анастасиjа Жигулина (40) и Ирина Галчук ​​(32).

У велику операциjу спасавања било је укључено 69 спасилаца углавном "непрофесионалних" пењача.

Компаниjа коjа jе организовала планинарење рекла jе да jе са групом било четири професионална водича.

Због смрти планинара и начина на коjи jе пењање дозвољено покренут jе кривични поступак.

(Мондо)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:34