Zaharova / - (Фото: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV)
05/09/2024 u 21:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Zaharova: Niko u Kijevu ne može jasno da objasni ostavke ukrajinskih zvaničnika

U Ukrajini ne postoji nijedna osoba koja bi mogla jasno da objasni ostavke ukrajinskih zvaničnika, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ranije je ukrajinski parlament podržao imenovanje Andreja Sibige na mjesto ministra spoljnih poslova Ukrajine umjesto smijenjenog Dmitrija Kulebe.

Zaharova je napomenula da sada oni koji su ranije podržavali Kulebu "zbunjeno pokušavaju da shvate šta se dešava".

- Oni ne moraju da čitaju saopštenja za javnost ili poruke zvanične vlade Ukrajine, ali moraju da potraže bar neka curenja u medijima različitih zemalja da bi shvatili o kakvim se manevrima radi - rekla je Zaharova agenciji RIA Novosti.

Zelenskog optužuju da želi previše moći

Parlament Ukrajine, Vrhovna rada, prihvatio je u srijedu ostavku potpredsjednice vlade za evropske i evroatlantske integracije, kao i tri ministra.
Prethodno ukrajinski poslanici nisu podržali smjenu Irine Vereščuk, potpredsjednice Vlade i ministra za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija, a za njenu ostavku glasalo je 214 poslanika. Vrhovna rada nije uspjela da razriješi ni šefa Fonda državne imovine Vitalija Kovalja.

Za ostavku ovog funkcionera glasalo je 225 narodnih poslanika od potrebnih 226. Juče je ostavku podnio i ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba.

Zamjenica premijera Ukrajine i ministarka za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija Irina Vereščuk saopštila je u utorak da podnosi ostavku, kao i potpredsjednica Vlade za evropske i evroatlantske integracije Olga Stefanišina.

Ministar strateške industrije Ukrajine Oleksandar Kamišin, ministar pravde Denis Maljusik, ministar zaštite životne sredine i prirodnih resursa Ruslan Striljc i šef Fonda državne imovine Vitalij Kovalj takođe su u utorak podnijeli ostavke.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u utorak smijenio zamjenika šefa Kabineta Rostislava Šurmu. Narodni poslanik Jaroslav Železnjak rekao je da je odluka donijeta zbog "očigledne korupcije".

Zelenski o rekonstrukciji vlade: Ukrajini potrebna „nova energija“

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 06:52