Marija Zaharova / EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)
29/07/2023 u 19:11 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zaharova: Rusija dobila oko 30 mirovnih inicijativa za rešenje rata u Ukrajini

Došlo je do nekoliko rundi (pregovora), a onda su prestali da odgovaraju na dokumente i materijale koje smo poslali na njihov zahtjev, navela je ona

Rusija je dobila oko 30 mirovnih inicijativa za rešavanje sukoba u Ukrajini zvaničnim i nezvaničnim kanalima, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na marginama drugog samita Rusija-Afrika, prenose Novosti.rs.

- Zahvalni smo svima. Bilo je mnogo ovakvih inicijativa. Čini mi se da je prije mjesec dana bilo već 30-ak inicijativa koje su javne ličnosti isaopštile preko državnih kanala ili čak i privatno - istakla je ona, prenosi TAS S. Zaharova je dodala da Rusija nikada nije odbila pregovore o rešavanju ukrajinskog sukoba.

- Čak i kada smo shvatili da je malo vjerovatno da će ti pregovori stvoritinovi kvalitet, uvjek smo davali šansu partnerima ili situaciji uopšte - rekla je Zaharova. Međutim, kako je naglasila, u aprilu 2022. godine "kijevski režim se povukao iz pregovora, koje je tražio".

- Došlo je do nekoliko rundi (pregovora), a onda su prestali da odgovaraju na dokumente i materijale koje smo poslali na njihov zahtjev. I onda su u septembru zakonski zabranili sebi pregovore sa našom zemljom - dodala je ona.

Govoreći o Afričkoj mirovnoj inicijativi za Ukrajinu, Zaharova je ukazala na iskrenost pokušaja afričkih zemalja da pomognu u rešavanju krize.

- Izuzetno smo zahvalni našim afričkim prijateljima što zaista, ne riječima, već djelima, cijene mir i žele da učine sve što je u njihovoj moći, čak iako nisu ni na koji način učesnici ove dugogodišnje drame, ali, zaista, otvorenog srca i razumevanja do čega ovo globalno može da dovede i čemu već vodi - navela je ona.

Zaharova je naglasila da je Rusija zahvalna zbog njihovog pokušaja da učine sve što je u njihovoj moći ili da nekako pruže posredničke usluge i napore da stabilizuju situaciju.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 20:48