Ilustracija / Shutterstock
10/05/2024 u 19:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Zamrznuta ruska imovina ide Ukrajini

Članice Evropske unije pristale su da preusmjere oko tri milijarde eura zamrznute državne imovine Rusije za zajedničku kupovinu oružja za Ukrajinu.

Sporazum, koji je sklopilo 27 ambasadora Unije u srijedu, cilja samo na dobit koju je ostvario belgijski centralni depozitar hartija od vrijednosti Euroclear, koji drži oko 190 milijardi eura imovine ruske centralne banke, piše Fajnenšel tajms. Riječ je o ruskoj državnoj imovini koju su Zapadne zemlje blokirale u inostranstvu 2022, kada je počeo sukob Rusije i Ukrajine.

Iz Evropske komisije očekuju da će Euroclear prenijeti oko tri milijarde eura godišnje, a sredstva će se prebacivati ​​u fondove EU svake dvije godine. Prva isplata očekuje se u julu. Mjera će se primjenjivati ​​na dobit koju Euroclear prikuplja na zamrznutu imovinu od sredine februara 2024. godine, prenosi Poslovni dnevnik.

Za oružje 90 odsto

Evropski zvaničnici postigli su dogovor da se 90 odsto prikupljenog novca iskoristi za kupovinu oružja i vojne opreme za ukrajinsku vojsku, dok bi preostalih 10 odsto bilo iskorišćeno za obnovu ratom devastirane zemlje.

Tako usuglašena podjela umanjila je zabrinutost među članicama, posebno vojno neutralnih zemalja EU, Austrije, Malte, Kipra i Irske koje su insistirale da se dio prinosa na zamrznutu imovinu preusmjeri u finansiranje nevojnih svrha.

Prema pisanju FT-a, taj potez se pripremao mjesecima, a dolazi nakon što su članice EU, uključujući Njemačku, Italiju i Francusku, odbacile ukrajinske zahtjeve (koje podupire SAD) da se zaplijeni oko 260 milijardi eura ruske državne imovine imobilizirane u inostranstvu.

Uprkos pritisku SAD, Berlin, Pariz i Rim ocijenili su da bi takav radikalan korak mogao imati široke pravne i finansijske posljedice. Vašington je zasebno takođe predložio izdavanje oko 50 milijardi dolara duga za Ukrajinu i otplatu s očekivanim budućim profitima od ruske državne imovine.

U takvom scenariju Kijev bi raspolagao s više novca, ali za EU je previše složen i dugotrajan, dok bi prioritet trebalo da bude brzo dopremanje novca u Ukrajinu. Belgijski centralni depozitar Euroclear zaradio je oko pet milijardi eura neto dobiti od ruske imovine od početka sukoba Rusije i Ukrajine.

Od tog iznosa neto dobit ostvarena do sredine februara ove godine ostaće u Euroclearu i predstavljati tampon protiv pravnih tužbi. Euroclear će takođe zadržati 0,3 posto budućeg profita kao podsticajnu naknadu, a privremeno zadržati deset posto zbog finansijske stabilnosti, koji bi na kraju bili prebačeni u EU.

Zarada Belgije

Belgija, koja naplaćuje porez na dobit od 25 posto, zaradila je oko 1,6 milijardi eura od početka rata od profita Euroclear-a povezanog s ruskom imovinom, navodi FT. Premijer Aleksander De Kru rekao je da je njegova zemlja te prihode rasporedila “na troškove vezane uz Ukrajinu”.

Očekuje se da će ove godine poreski prihod od Euroclear-a povezan s ruskom imovinom porasti na 1,7 milijardi eura, od čega je milijarda eura namijenjena za vojnu pomoć Kijevu, saopštila je belgijska vlada.

Nakon pritiska SAD i zemalja članica EU da se odreknu tog poreskog prihoda, Belgija je rekla da će biti otvorena za “dobrovoljni dogovor” s partnerima iz Unije i G7 za korporativni poreski prihod od dobiti od ruske imovine od 2025. godine.

De Kru je rekao da bi to trebalo učiniti “u korak s partnerima iz EU-a i G7 koji takođe drže takvu imovinu”, kao i da bi to moglo “značajno da pojača i održi našu finansijsku potporu Ukrajini i pomoći im da dobiju ovaj rat”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 22:08