Volodimir Zelenski / - TVITER, TVITER
20/09/2023 u 21:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zelenski napustio sjednicu UN zbog Lavrova

Dodao je i da je nemoguće zaustaviti rat jer "agresor na sve napore stavlja veto"

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas je na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih Nacija rekao da se povelja UN pomaže i uvođenjem sankcija i vršenjem sveobuhvatnog pritiska na agresora, kao i glasanjem za relevantne rezolucije.

On je istakao da "Ukrajina koristi svoje pravo na samoodbranu". Zelenski je apelovao da se Generalnoj skupštini UN da ovlašćenje da prevaziđe pravo veta koje ima Rusija, nazivajući to "neophodnim korakom".

Dodao je i da je nemoguće zaustaviti rat jer "agresor na sve napore stavlja veto".

"Ukrajina smatra da je nepravedno kada milijarde ljudi nemaju stalnog predstavnika u Savjetu bezbjednosti, dok Rusija ima", naveo je Zelenski, prenosi Gardijan.

Zalažući se za reformu Svjetske organizacije, posebno za proširenje Savjeta bezbednosti, on je ocijenio da "ne treba čekati da se agresija okonča".

"Potrebno je sada da se djeluje. Naša težnja za mirom bi trebalo da pokrene reformu (svjetske organizacije)", rekao je Zelenski.

Ukrajinski predsjednik je odmah nakon govora napustio sjednicu Saveta bezbjednosti kako ne bi bio prisutan tokom obraćanja ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

Lavrov: Opasnost raste

Lavrov je u svom obraćanju upozorio da opasnost od globalnog sukoba raste.

On je takođe rekao da se Zapad danas okreće principima Povelje UN samo u skladu sa svojim sebičnim geopolitičkim potrebama.

Lavrov je naglasio da Rusija ne odbija pregovore o Ukrajini.

"Kada bi to SAD željele mogle bi da narede Zelenskom da ukine dekret o zabrani dijaloga s Moskvom", istakao je ruski ministar.

Prema njegovim riječima, podrška koju Zapad pruža kijevskom režimu poslije referenduma na Krimu i u Donbasu predstavlja kršenje principa samoopredjeljenja

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 08:41