Volodimir Zelenski / EPA-EFE/JULIA NIKHINSON/POOL
24/08/2024 u 17:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Zelenski zaprijetio Putinu: Rusi će biti protjerani?

Ukrajina će učiniti sve da primora ruskog predsjednika Vladimira Putina da diplomatski okonča rat, a ako to ne uspije, ukrajinska vojska će biti spremna da silom potisne neprijatelja iz zemlje, izjavio je danas ukrajinski lider Volodimir Zelenski.

On se obratio na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Poljske Andžejem Dudom i premijerkom Litvanije Ingrid Šimonite.

- Okončanje rata može biti samo obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine i sprečavanje ponovljene agresije Putina i Ruske Federacije. Sa naše strane, učinićemo sve da primoramo Putina da diplomatski okonča ovaj rat, kako bi bilo što manje gubitaka ljudi, prije svega. Ali, ako ne uspijemo, ako se, recimo, partneri pokolebaju i ne stanu čvrsto i odlučno protiv Putinove agresije..., onda ćemo učiniti sve da naša vojska bude spremna da pravedno potisne Putina sa teritorije naše države - naglasio je Zelenski, prenosi Ukrinform.

Duda je naveo da NATO još nema sporazum o obaranju ruskih raketa sredstvima zemalja Alijanse nad teritorijom Ukrajine, ali bi mogao da se postigne dogovor po ovom pitanju.

Prema njegovim riječima, pitanje obaranja ruskih raketa zemalja NATO-a iznad teritorije Ukrajine i dalje je "crvena linija" za mnoge zemlje Alijanse, a diskusija unutar tog vojnog saveza je u toku.

Zelenski: Rusija je htjela da nas uništi, ali rat se vratio njoj

Predsjednik Poljske je naveo da je upravo Varšava pokrenula pitanje obaranja ruskih projektila od strane NATO snaga nad teritorijom Ukrajine tokom sastanka šefova država u februaru ove godine u Parizu. Istovremeno je napomenuo da će borbena vozila koja će obavljati ove zadatke biti na teritoriji ili u vazdušnom prostoru NATO-a.

On je naglasio da se rasprava o ovom pitanju vodi skoro godinu dana.

- Nadam se da će se članice NATO-a uvjeriti u neophodnost ovog koraka - naglasio je poljski lider i dodao da su "najmanje dva puta ruske rakete narušile vazdušni prostor NATO-a", što bi, kako je ocijenio, obaranje ruskih raketa učinilo legitimnim.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 14:08