Ilustracija / - FOTO: EPA
07/07/2024 u 09:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Žestoke borbe u Ukrajini, Rusi upadaju u sve više mjesta

Teške borbe se nastavljaju na istoku Ukrajine, saopštili su sinoć u Kijevu ukrajinski vojni lideri, a borbe se vode na 12 lokacija.

– Situacija je bila najgora u oblasti Pokrovskoe, ali je neprijatelj bio aktivan i u pravcu Limana i Kurakova – naveo je ukrajinski generalštab u večernjem izvještaju.

Sva tri grada se nalaze u istočnom ukrajinskom regionu Donjeck. Tokom dana vođene su 123 bitke, navodi se u izvještaju. Od toga, samo u regionu Pokrovsk vođena je 41 bitka, a bilo je 19 napada kod Limana i 17 kod Kurakova, navodi se u izvještaju.

„Branioci čine sve što mogu“

Prema podacima Generalštaba, kod Pokrovska je odbijeno 29 napada, ali je 12 borbi još u toku, a branioci čine sve da stabilizuju situaciju i spriječe prodor neprijatelja na teritoriju Ukrajine.

Ranije tokom dana, rusko Ministarstvo odbrane je izvijestilo da je selo Sokil zauzeto u ovoj oblasti. Sokil se više ne pojavljuje u izvještaju štaba, ali selo Prohres zapadno od njega se pojavljuje.

Više od 180 Rusa poginulo kod Pokrovskog

Ukrajinska vojska je saopštila da je više od 180 ruskih vojnika ubijeno u oblasti Pokrovskoe. Pored toga, uništeno je nekoliko ruskih vojnih vozila. Informacije se ne mogu provjeriti.

Dio fronta kod Pokrovskog smatra se relativno ranjivim. Ruska vojska mjesecima sporo napreduje nakon što je početkom godine zauzela tvrđavu Avdijevku. Ukrajina još nije uspjela da zaustavi napredovanje i stabilizuje svoje odbrambene linije.

Ruske snage su zauzele još jedno selo u Donjecku

Ranije su ruske snage zauzele još jedno selo u Donjeckoj oblasti, na istoku Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo odbrane u Moskvi.

Ruska vojska je zauzela Sokil, selo koje se nalazi oko 30 kilometara sjeverozapadno od grada Donjecka, poboljšavajući svoju taktičku poziciju, navodi se u izvještaju. Sa ukrajinske strane nije bilo komentara.

Selo, koje je prema popisu stanovništva pre 20 godina imalo nekoliko desetina stanovnika, nalazi se istočno od Pokrovska, koji se smatra mogućom metom ruskog napredovanja.

Putin: Zelenski želi rat jer inače gubi vlast; Orban: Evropa hoće mir

Noćni napadi dronovima

U noćnim napadima dronovima, Rusija je prekinula snabdijevanje strujom i vodom u sjeveroistočnoj ukrajinskoj oblasti Sumi. Vazduhoplovstvo Ukrajine saopštilo je da je Rusija napala 12 ukrajinskih regiona, a da su oborena 24 od 32 drona.

Ostaci oborenog drona oštetili su zgradu i vozilo u Kijevu. Ukrajinske snage koristile su bespilotne letjelice za napad na ruski južni Krasnodarski kraj, koji je postao česta meta Ukrajine.

Dronovi su oboreni, ali su njihovi ostaci zapalili skladišta goriva u okrugu Pavlovska i Lenjingradska i oštetili radio toranj u gradu Jejsku, saopštio je regionalni štab.

Ukrajinci gađaju rusku teritoriju

Posljednjih mjeseci Kijev je pogodio ne samo vojne ciljeve već i skladišta goriva i transportna čvorišta kako bi povećao logističke izazove Rusije u vođenju rata. Ukrajina se više od dve godine brani od sveobuhvatne ruske invazije, otkako je to naredio predsjednik Vladimir Putin.

Ratu se trenutno ne nazire kraj. Putin, između ostalog, želi da se Ukrajina potpuno odrekne teritorija Donjecka, Luganska, Hersona, Zaporožja i Krima kao uslova za prekid borbi. Kijev insistira na potpunom povlačenju Rusije sa svih okupiranih teritorija, uključujući crnomorsko poluostrvo Krim, koje je Moskva nelegalno anektirala 2014. godine.

Putin je u četvrtak ponovio da neće proglasiti primirje ako Kijev ne ispuni svoje preduslove.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. oktobar 2024 08:40