Učesnici samita u Kairu / - FOTO: EGYPT TODAY
21/10/2023 u 22:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Abas u Kairu: Organizovati mirovni samit

On je na konferenciji osudio ubijanje civila na obje strane i apelovao na oslobađanje svih civila, zatvorenika i pritvorenih

Palestinski predsjednik Mahmud Abas pozvao je na konferenciji u Kairu da se organizuje međunarodni mirovni samit kako bi se okončao rat Izraela i Hamasa.

On je na konferenciji osudio ubijanje civila na obje strane i apelovao na oslobađanje svih civila, zatvorenika i pritvorenih, aludirajući na 210 talaca koje je zarobio Hamas u Izraelu, kao i na palestinske zatvorenike u izraelskim zatvorima.

Abas predvodi Palestinsku upravu koja ima poluautonomnu kontrolu na Zapadnoj obali. Rivalska organizacija Hamas je silom preuzela vlast od Palestinske uprave u pojasu Gaze 2007. godine, a ima podršku i na Zapadnoj obali.

Na skupu u Kairu svetski lideri su se usredsredili na deeskalaciju rata Hamasa i Izraela i predstavnici arapskih i evropskih zemalja su pozvali da se više humanitarne pomoću isporuči pojasu Gaze i zaštite civili.

Više arapskih lidera je kritikovalo međunarodnu zajednicu što nije reagovala i zbog dvostrukih standarda koje je svijet pokazao u odnosu na izraelsko bombardovanje pojasa Gaze.

Odgovor svijeta, saopštio je kabinet predsednika Egipta Abdela Fataha el-Sisija, je pokazao „nedostatke vrijednosti međunarodne zajednice u rješavanju kriza“.

- I dok na jednom mjestu vidimo zvaničnike kako žure i nadmeću se da brzo osude ubijanje nevinih ljudi, nailazimo na neshvatljivo oklijevanje u osudi istog akta na drugoj strani - naveo je misleći na osudu napada Hamasa na Izrael i slabije reagovanje Zapada na patnje Palestinaca.

Na skupu nije bilo saopštenja o izgledima za prekid vatre u ratu koji traje već 15 dana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. oktobar 2024 00:30