/ - FB
03/10/2022 u 11:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Aerodromi u Beogradu i Splitu među najprometijim u Evropi

Tokom osam mjeseci ove godine, beogradski aerodrom je zadržao poziciju najprometnijeg u bivšoj Jugoslaviji sa 3.572.011 prevezenih putnika, zauzimajući 77. mjesto u Evropi

Aerodromi u Beogradu i Splitu, jedini sa prostora bivše Jugoslavije, našli su se među 80 najprometnijih u Evropi u avgustu ove godine, kao i među prvih 100 za osam mjeseci ove godine, prema Međunarodnom evropskom savjetu aerodroma (ACI), prenio je portal Exyuaviation.com.

Beogradski aerodrom "Nikola Tesla" je, sa ukupno 717.050 putnika u avgustu, bio na 68. mjestu ispred aerodroma na Malti, u Tirani i Sofiji, a iza aerodroma u Lionu, Krakovu i Solunu.

Tokom osam mjeseci ove godine, beogradski aerodrom je zadržao poziciju najprometnijeg u bivšoj Jugoslaviji sa 3.572.011 prevezenih putnika, zauzimajući 77. mjesto u Evropi.

Bio je ispred aerodroma u Rigi, Tirani i Belfastu, a iza aerodroma u Solunu, Larnaki i Malti.

Aerodrom u Splitu se u avgustu pozicionirao kao 77. najprometniji sa 625.622 putnika, a bio je ispred aerodroma u Tuluzu, Santoriniju i Torinu, a odmah iza aerodroma u Bordou, Ajndhovenu i Nantu.

Splitski aerodrom je ušao i u top 100 sa 2.147.203 putnika, koje je opslužio od januara do avgusta ove godine.

Glavni aerodrom u Istanbulu je za osam mjeseci ove godine bio najprometniji u Evropi, sa više 41 milion putnika, a slijede londonski "Hitrou", pariski "Šarl de Gol", te aerodromi u Amsterdamu i Madridu.

Međutim, kako je naveo sajt, nijedan od glavnih aerodroma nije dostigao broj putnika koje je uslužio prije izbijanja pandemije korona virus, a najbliži je bio onaj u Istanbulu, koji je imao 9,7 odsto manji promet nego u istom periodu prije tri godine.

Prvi od većih aerodroma koji je nadmašio svoje rezultate prije pandemije je onaj u Sočiju, koji je zabilježio rast od 79 odsto u odnosu na 2019. godinu, jer je servisirao 8,5 miliona putnika.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 18:32