Ilustracija / - UNSPLASH
28/03/2024 u 07:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Američka centralna banka potvrdila rekordni gubitak u prošloj godini

Američka centralna banka potvrdila je da je prošlu godinu zaključila s rekordnim gubitkom od 114,3 milijarde dolara, uz višestruko veći trošak kamata na depozite komercijalnih banaka.

U 2022. godini, Federalne rezerve (Fed) su poslovale s neto dobiti od 58,8 milijardi dolara.

Poslovni izvještaj za prošlu godinu odražava uticaj podignutih ključnih kamatnih stopa, s nula na važećih 5,25 do 5,5 odsto, radi obuzdavanja inflacije, prenosi Hina.

Fed ih je počeo agresivno podizati na proljeće 2022. godine, što znači i da bankama, novčanim fondovima i drugim finansijskim kompanijama isplaćuje kamate na depozite.

Prošle godine su im, prema revidiranim podacima, isplatili 176,8 milijardi dolara, u poređenju sa 60,4 milijarde dolara isplaćene u 2022.

Isplate kamata iz obrnutih repo operacija porasle su sa 41,9 milijardi na 104,3 milijarde dolara.

Fed-ov prihod od kupljenih obveznica zadržao se pak više manje na nivou iz 2022. godine i iznosio je 163,8 milijardi dolara.

Prema zakonu, Fed dobit uplaćuje u državnu riznicu. Uz kamate na obveznice, njegov izvor prihoda su i usluge koje pruža finansijskom sistemu. Proteklih godina ostvario je značajnu dobit zahvaljujući vrlo niskim kamatnim stopama i velikom obvezničkom portfoliju.

Kada posluje s gubitkom, američka centralna banka može kreirati novac za potrebe finansiranja poslovanja, što znači da se ne suočava s preprekama u poslovanju.

Fed se tako pridružio centralnim bankama drugih velikih svjetskih privreda, koje su zbog podignutih kamatnih stopa prošlu godinu zaključile u "debelom" minusu, uključujući Evropsku centralnu banku (ECB), njemački Bundesbanku i švajcarsku centralnu banku SNB.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 21:48