ВАКЦИНА, ИЛУСТРАЦИЈА / - ФОТО: UNSPLASH
12/02/2022 u 14:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Америчка студија: Ефикасност бустер дозе значајно пада за четири мјесеца

До сада је научним доказима поткријепљено да се ефикасност вакцина смањује након двије дозе, али релативно мало тога је објављено о трајању заштите након треће дозе

Ефикасност треће дозе вакцине Фајзер и Модерна против корона вируса знатно слаби четири мјесеца након примања додатне дозе, према новој студији коју су објавили амерички Центри за контролу и превенцију болести (ЦДЦ), преносе регионални медији.

До сада је научним доказима поткријепљено да се ефикасност вакцина смањује након двије дозе, али релативно мало тога је објављено о трајању заштите након треће дозе.

Нова студија заснива се на подацима више од 241.204 посјета хитним службама и 93.408 хоспитализација одраслих са симптомима ковида-19 у периоду од 26. августа 2021. до 22. јануара 2022.

Ефикасност вакцина процијењена је на основу упоређивања вјероватноће за позитивни тест на корона вирус између вакцинисаних и невакцинисаних пацијената и коришћењем статистичких метода за контролу за календарску недељу, географско подручје, уз прилагођавање према узрасту, нивоу локалног преноса и карактеристикама пацијената попут коморбидитета.

Током периода у ком је доминирао омикрон ефикасност вакцина, у случају испитаника који су одлазили у хитне службе због симптома налик ковиду-19, била је 87 одсто током прва два мјесеца након треће дозе, али је пала на 66 одсто за четири мјесеца.

Ефикасност вакцина против хоспитализације била је 91 одсто у прва два мјесеца, али је пала на 78 одсто  четири мјесеца након треће дозе.

- Откриће да је заштита коју пружају вакцине, заснована на мРНК, ослабила у мјесецима након примања треће дозе вакцине појачава важност даљњег разматрања додатних доза за одржавање или побољшање заштите - закључили су аутори.

Говорећи на брифингу у Бијелој кући о ковиду, главни медицински савјетник предсЈедника Џоа Бајдена, Ентони Фаучи рекао је да постоји могућност да ће четврта доза бити потребна за подгрупе људи који имају слабији имунски одговор, као што су старије особе и имунокомпромитоване.

Америчка Управа за храну и лијекове (ФДА) одобрила је ново лијечење лабораторијски произведеним антитијелима фармацеутске компаније Лили названима бебтеловимаб.

Лијек се примијењује као интравенска ињекција и добио је зелено свјетло за лијечење благог до умјереног облика ковида код особа старијих од 12 година са високим ризиком од тешког облика те болести.

Клиничка испитивања тих антитијела показују да добро дјелују против омикрона.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 08:38