Ilustracija / - FOTO: EPA - EFE
07/08/2024 u 10:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vojni manervi SAD, Australija, Kanada i Filipini, Kina uzvratila "dizanjem" aviona

SAD, Australija, Kanada i Filipini su danas održali zajedničke vazdušne i pomorske vojne manevre u spornom Južnom kineskom moru.

Odmah je stigao odgovor Kine koja je saopštila da je izvršila vazdušne i pomorske borbene patrole u istom regionu.

U zajedničkom saopštenju vojnih zvaničnika četiri zemlje navodi se da će se "akcija sprovoditi na način koji je u skladu sa međunarodnim pravom i uz poštovanje bezbjednosti plovidbe i prava i interesa drugih država".

Filipinski vojni zvaničnik rekao je da će mornarički brodovi i borbeni avioni izvoditi anti podmorničke vježbe kao i kombinovane manevre.

Kina već dugo polaže pravo na veći dio Južnog kineskog mora, glavnog globalnog trgovinskog pomorskog puta i rekla je da će braniti svoje teritorijalne interese, po svaku cijenu.

Njene pretenzije se preklapaju sa pretenzijama manjih primorskih država, kao što su Filipini i Vijetnam, jer ometaju njihov pristup ribolovnim područjima kao i istraživanje nafte i gasa u njihovim međunarodno priznatim ekonomskim zonama.

Neprijateljstva u spornim vodama su se posebno eskalirala između kineske i filipinske obalske straže i pomorskih snaga prošle godine, pojačavajući strah da bi sukobi mogli prerasti u veći oružani sukob koji bi uključivao i Sjedinjene Države, dugogodišnjeg saveznika Filipina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. oktobar 2024 05:27