/ ilustracija - FOTO: EPA, MOHAMMED SABER
05/01/2024 u 17:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Amerikanci ponudili 10 miliona dolara za informacije o finansijerima Hamasa

Prvi finansijer, poznat kao Hamza, nalazi se u Sudanu, upravljao je brojnim kompanijama u Hamasovom investicijskom portfelju i bio je uključen u prijenos gotovo 20 miliona dolara Hamasu, navodi se u informaciji

Sjedinjene Američke Države nude do 10 miliona dolara za informacije o pet finansijera Hamasa ili bilo što što bi moglo dovesti do poremećaja finascijskih mehanizama grupe, saopštio je State Department, prenosi Klix.

Petorica osoba za koje je raspisana nagrada je Abdelbasit Hamza Elhassan Khair, Amer Kamal Sharif Alshawa, Ahmed Sadu Jahleb, Walid Mohammed Mustafa Jadallah i Muhammad Ahmad ‘Abd Al-Dayim Nasrallah, koje je SAD prethodno proglasio globalnim teroristima, saopćilo je ministarstvo u Izjava.

Prvi finansijer, poznat kao Hamza, nalazi se u Sudanu, upravljao je brojnim kompanijama u Hamasovom investicijskom portfelju i bio je uključen u prijenos gotovo 20 miliona dolara Hamasu, navodi se u informaciji.

Tri navedena operativca Hamasa Amer Kamal Sharif Alshawa, Ahmed Sadu Jahleb i Walid Mohammed Mustafa Jadallah, dio su navodne investicijske mreže grupe u Turskoj.

Matthew Levitt, bivši američki dužnosnik specijaliziran za borbu protiv terorizma, procjenjuje da većina Hamasova budžeta od više od 300 miliona dolara dolazi od poreza na poslovanje, kao i od zemalja uključujući Iran i Katar ili dobrotvornih organizacija.

U februaru 2022. godine, State Department je rekao da Hamas prikuplja sredstva u drugim zaljevskim zemljama i dobiva donacije od Palestinaca, drugih iseljenika i vlastitih dobrotvornih organizacija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 17:29