Zlatni pištolj u prtljagu / Foto: Australian border force/screenshot
25/04/2023 u 21:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(FOTO) Amerikanka uhapšena na aerodromu sa zlatnim pištoljem

Ona se suočava sa kaznom do 10 godina zatvora, prenosi Bi-Bi-Si

Amerikanka je uhapšena u Australiji nakon što je u njenom prtljagu pronađen 24-karatni pozlaćeni pištolj. Žena, koja nije identifikovana, stigla je u Sidnej iz Los Anđelesa i nije imala dozvolu za vatreno oružje, saopštile su Australijske granične snage (ABF). Ona se suočava sa kaznom do 10 godina zatvora, prenosi Bi-Bi-Si.

Fotografije koje je objavio ABF prikazuju aerodromski skenirani prtljag žene, otkrivajući vatreno oružje u njenoj torbi. Druga fotografija pokazuje pištolj nakon što je torba otvorena.

U saopštenju, zvaničnik pogranične policije rekao je da je sofisticirana tehnologija detekcije pomogla da se spriječi da oružje uđe u zemlju.

- Vidjeli koliko su dobri oficiri ABF-a u pronalaženju i zaustavljanju ilegalne i veoma opasne robe da pređe granicu Australije - rekao je komandant ABF-a Džastin Bathrst.

Zvaničnici su rekli da je 28-godišnja žena optužena i da se u ponedjeljak pojavila pred lokalnim sudom u Dauning centru, gdje je dobila kauciju.

Ona bi takođe mogla da se suoči sa ukidanjem vize i ekstradicijom iz Australije, dok se ne okonča sudski postupak.

Putnici avio-kompanije na domaćim letovima u SAD mogu da putuju sa vatrenim oružjem u prijavljenoj torbi kada je zaključano u futroli sa tvrdim povezom. Putnici takođe moraju da kažu predstavnicima avio-kompanije da namjeravaju da putuju sa oružjem.

Prošle godine rekordan broj vatrenog oružja je konfiskovan putnicima na američkim aerodromima. Od sredine decembra na kontrolnim punktovima oduzeto je ukupno 6.301 oružje, saopštila je Uprava za bezbjednost saobraćaja (TSA).

Nasuprot tome, Australija ima neke od najsveobuhvatnijih zakona o vatrenom oružju na svijetu. Oni su usvojeni nakon što je 1996. godine naoružani napadač na Tasmaniji ubio 35 ljudi.

Nakon napada, svo automatsko i poluautomatsko oružje je zabranjeno, a oko 600.000 komada oružja je predato u okviru obavezne vladine šeme otkupa.

(BBC)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 16:46