Џулијан Асанж / - Vikipedija
25/09/2024 u 13:06 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Asanž prekida ćutanje: Pred Savjetom Evrope iznijeće dokaze

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž pojaviće se u javnosti sledeće nedelje, prvi put od kada je oslobođen iz britanskog zatvora, kada Savjetu Evrope bude podnosio dokaze, objavila je njegova organizacija.

Pedesettrogodišnji Asanž se vratio u Australiju u junu nakon što je postignut sporazum o njegovom puštanju u okviru kojeg je priznao krivicu za kršenje američkog zakona o špijunaži, čime je završena 14-godišnja pravna odiseja u Velikoj Britaniji, prenosi N1 Zagreb.

Njegova supruga Stela, koju je oženio dok je bio u londonskom zatvoru, rekla je da će mu trebati neko vrijeme da popravi svoje fizičko i duševno zdravlje nakon dugotrajnog zatvora i da bude s njihovo dvoje djece, koje nikada nije video van zatvora.

Po prvi put će govoriti u javnosti kada bude podnosio dokaze Odboru za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope u Strazburu, 1. oktobra.

Vikiliks objavio tajni dokument Izraela: Planirali protjerivanje civila iz Gaze u Egipat?

U izvještaju koji je ovo telo objavilo o njegovom slučaju, zaključuje se da je Asanž bio politički zatvorenik i poziva Velika Britanija da istraži da li je bio izložen nehumanom postupanju.

Savjet Evrope “pozvao je Asanža da svjedoči za izvještaj odbora o njegovom slučaju i o njegovim širim implikacijama”, napisala je Stela Asanž na društvenoj platformi X.

Skrivao se u Ekvadoru

Asanž je pušten iz britanskog zatvora u junu nakon što je odslužio kaznu zbog objavljivanja stotine hiljada povjerljivih dokumenata američke vlade iz 2010. godine.

Oni su uključivali vrlo iskrene opise američkih državnika, izvještaje o ubistvima i prikupljanju obaveštajnih podataka protiv saveznika.

Asanž je većinu poslednjih 14 godina proveo skriven u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, kako bi b izbjegao hapšenje.

Pristalice ga pozdravljaju kao pobornika slobode govora i istraživačkog novinarstva koji je bio na meti progona vlasti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. septembar 2024 13:06