Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
11/08/2024 u 22:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Avganistan: Postavljena bomba u minibusu ubila jednu osobu i povrijedila 11 u Kabulu

Jedna osoba je ubijena a najmanje 11 je povrijeđeno u u eksploziji u glavnom gradu Avganistana, Kabulu, rekao je portparol talibanske policije.

Portparol Kalid (Khalid) Zadran, potvrdio je ovo za Radio Azadi, avganistanski servis Radija Slobodna Evropa.

Zadran je dodao da je eksploziju prouzrokovala bomba postavljena u putnički minibus u četvrti Dašt-e Barči u zapadnom dijelu grada, gdje žive mnogi pripadnici šiitske manjine Hazara.

Nijedna grupa za sad nije preuzela odgovornost za postavljanje bombe, ali otkad su talibani preuzeli vlast u Avganistanu u avgustu 2021. godine, mnoge napade u zemlji je počinila grupa pod sunitskim vodstvom, "Islamska država Horasana" (ISIS-K).

ISIS-K je osnovan u istočnom Avganistanu 2015. kao ogranak grupe koja je zauzela velike dijelove Sirije i Iraka kako bi uspostavila takozvani "kalifat", prenosi RSE.

Ova grupa često cilja talibanske zvaničnike, strance, ambasadore i hazarsku zajednicu, ali i druge za koje smatra da nisu kompatibilni sa njihovim ekstremnim tumačenjima islama.

Ova grupa je, između ostalog, odgovorna za napad na koncertnu dvoranu u Moskvi 22. marta ove godine, kada je ubijeno više od 140 osoba.

Avganistan: U teškoj saobraćajnoj nesreći najmanje 17 mrtvih

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
09. septembar 2024 01:24