Prvo sučeljavanje Tramp Bajden / - SKRINšOT/JUTJUB
12/07/2024 u 08:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Bajden: Jednom sam pobijedio Trampa i ponovo ću

Aktuelni američki predsjednik Džo Bajden kazao je da je najkvalifikovaniji da bude predsjednik i dodao da je jednom pobijedio Donalda Trampa i da će to ponovo uraditi.

 

Bajden je, na konferenciji za novinare, rekao da je najmanje pet američkih predsjednika imalo lošije brojke u izbornim anketama u poređenju sa njegovim aktuelnim procentima.

- Pred nama je mnogo posla, stanje u ekonomiji je sve bolje. Kažite koji svjetski lider se ne bi mijenjao sa mnom. Optimističan sam u vezi sa budućnošću, poručio je Bajden, prenosi Glas Amerike.

On je naveo da je dobrog zdravstvenog stanja i da će obaviti još jedan neurološki pregled, ukoliko mu preporuče ljekari.

- Obavio sam tri neurološka pregleda, posljednji u februaru, ljekari su mi rekli da sam u dobroj formi. Ne očekujem da će svi biti zadovoljni onim što radim, ili brojem doktora koje imam, rekao je Bajden.

On je istakao da u trku za predsjednika nije ušao razmišljajući o svojoj zaostavštini već, kako je rekao, da bi završio posao.

Upitan o lapsusu uoči konferencije za novinare, kada je tokom programa samita NATO članica, ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog pogrešno oslovio imenom ruskog predsjednika Vladimira Putina, Bajden je kazao da mu nijedan svjetski lider nije iznio nijednu primjedbu u vezi sa organizacijom događaja.

- Ovo je jedna od najuspješnijh konferencija kojima sam prisustvovao za dugo vremena, rekao je Bajden.

Upitan može li da uvjeri da više neće biti „loših večeri“, što je naznačio razlogom neuvjerljivog nastupa tokom predsjedničke debate, on je odgovorio da takve garancije pruža dobro obavljen posao.

- Pokažite mi ko je usvojio više zakona u posljednje tri i po godine. Prošle sedmice otvoreno je dvije hiljade radnih mjesta. To je ono što me uvjerava da smo na pravom putu, naveo je Bajden.

On je kazao da ima podršku stranih lidera za koje je rekao da su mu prenijeli da bi Trampova pobjeda na izborima bila „katastrofa“.

- Djeluje da Tramp ima afiniteta prema autoritarnim liderima. Mislim da se mogu pobrinuti da pomognem da Ukrajina ne padne, rekao je Bajden.

Dvije trećine Amerikanaca želi da se Bajden povuče iz izborne trke

On je kazao da ne sumnja da se može nositi sa kineskim i ruskim liderima, Ši Đinpingom i Vladimirom Putinom.

- Za Putina i Šija sam spreman sada i za tri godine, rekao je Bajden.

On je naveo da je sa kineskim predsjednikom u kontaktu, a da sa ruskim nema razloga da priča, „jer ne namjerava ništa da promijeni“.

- Nema svjetskog lidera sa kojim nijesam spreman da razgovaram, dodao je Bajden.

Prema njegovim riječima, Putin ima problem u ratu za koji tvrdi da dobija.

- Gubitke veće od 350 hiljada vojnika, a miloni ljudi napuštaju Rusiju. Međutim, kontrolišu javni prostor – lažu svoje građane o tome šta se događa. Ako dozvolimo Rusiji da uspije u Ukrajini, neće stati na tome, istakao je Bajden.

Upitan da li bi nešto drugačije učinio u vezi sa sukobom između esktremista Hamasa i Izraela, koji traje posljednjih deset mjeseci, on je odgovorio da Gaza ne bi trebalo da bude okupirana po okončanju neprijateljstava.

- Podržavam napore Izraela da porazi Hamas. Vrijeme je da se dogovori primirje i okonča rat, kazao je Bajden.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 03:32