Џо Бајден / - Инстаграм
11/02/2022 u 18:29 h
Marija TomićMarija Tomić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бајден потписао: Одмрзавају се средства центалне банке Авганистана

Бијела кућа је у саопштењу навела да је наредба “осмишљена тако да обезбиједи пут да средства стигну до народа Авганистана, а држећи их подаље од руку талибана и злонамјерних актера

Предсједник САД Џо Бајден потписао је данас извршну наредбу за ослобађање средстава централне банке Авганистана од седам милијарди долара.

Наредбом се налаже америчким банкама и финансијским институцијама да средства авганистанске централне банке преносе на консолидовани рачун њујоршке филијале Федералних резерви, јавља Ројтес позивајући се на изјаве америчких званичника.

Предвиђено је да од укупног износа одмрзутих средстава 3,5 милијарди долара буде на располагању за хуманитарну помоћ и за подмиривање животних потреба авганистанског народа.

Преосталих 3,5 милијарди долара остаће у Сједињеним Државама и користиће се формирање повјереничког фонда за обештећење жртава напада на Свјетски трговински центар 11. септембра 2001. и за финансирање текућих судских поступака који се тим поводм воде, преноси АП, јављају медији.

Бијела кућа је у саопштењу навела да је наредба “осмишљена тако да обезбиједи пут да средства стигну до народа Авганистана, а држећи их подаље од руку талибана и злонамјерних актера”, додаје америчка агенција.

Међународно финансирање Авганистана је обустављено и милијарде долара средстава те земље је замрзнуто у иностранству, углавном у Сједињеним Државама, након што су талибани преузели контролу над земљом у августу прошле године, када се америчка војска неочекивано повукла.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 01:07