Džo Bajden / - EPA
12/06/2024 u 21:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Bajden sjutra u Italiji potpisuje novi bezbjednosni sporazum sa Ukrajinom

Američki predsjednik Džo Bajden potpisaće u četvrtak novi bezbjednosni sporazum sa Ukrajinom kako bi obećao američku dugoročnu podršku toj zemlji, tokom sastanka sa liderima G7 u Italiji, rekao je visoki američki zvaničnik.

Bajden je danas otputovao u Italiju u cilju povećavanja pritiska na Rusiju zbog rata u Ukrajini, ali i na Kinu zbog njene podrške Moskvi i industrijskih kapaciteta te zemlje.

Sporazum će jasno pokazati da će “podrška trajati dugo u budućnosti… posebno u odbrambenom i bezbjednosnom prostoru“, rekao je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan.

- Potpisivanjem ovog sporazuma takođe ćemo poslati Rusiji signal o našoj riješenosti. Ako Vladimir Putin misli da može da preživi koalicije koje podržavaju Ukrajinu, on griješi - rekao je Salivan.

Sporazum će uključivati obavezu saradnje sa Kongresom SAD na finansiranju Ukrajine u budućnosti, ali se neće obavezati na korišćenje američkih snaga na terenu, dodao je Salivan.

Prema Si-En-Enu (CNN), bezbjednosni sporazum će obavezati SAD na 10 godina da nastave obuku ukrajinskih oružanih snaga, prošire saradnju u proizvodnji naoružanja i vojne opreme, nastave da pružaju vojnu pomoć i jačaju razmjenu obavještajnih podataka.

Kao dio sporazuma, SAD će obećati da će održati konsultacije sa Ukrajinom odmah nakon budućeg ruskog napada kako bi odredile sledeće korake.

Ukrajina dobija od SAD još jedan raketni sistem Patriot

Bijela kuća je ranije saopštila da će se Bajden ponovo sastati sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim na samitu.

SAD takođe očekuju da će se Bajden sastati sa indijskim premijerom Narendrom Modijem, koji je položio zakletvu kao premijer Indije za treći mandat.

Šefovi najrazvijenijih svjetskih demokratija će se tokom sastanka od 13. do 15. juna pozabaviti višestrukim izazovima, uključujući ratove u Ukrajini i na Bliskom istoku, trgovinske neravnoteže sa Kinom, pretnje koje predstavlja vještačka inteligencija i razvojne izazove u Africi.

Lideri će takođe objaviti nove sankcije i kontrolu izvoza protiv Rusije koje ciljaju na subjekte i mreže koje pomažu Putinovim snagama u ratu u Ukrajini.

Prikupljanje sredstava za Ukrajinu biće glavni prioritet na sastanku G7, dok G7 i EU razmatraju kako da iskoriste profit ostvaren ruskom imovinom koja je imobilisana na Zapadu da Ukrajini obezbijede veliki avansni zajam za obezbjeđenje finansiranja Kijeva za 2025.

Očekuje se da će Bajden vršiti pritisak na druge lidere G7 da pristanu na inovativni plan da se buduća kamata na oko 281 milijardu dolara sredstava ruske centralne banke iskoriste kao podrška zajmu od 50 milijardi dolara Ukrajini, prenosi britanska agencija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. jun 2024 12:43