/ - SHUTTERSTOCK
07/04/2023 u 10:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Bajdenova administracija objavila povjerljive izvještaje: Otkrivaju pozadinu povlačenja SAD iz Avganistana

Izvještaj demokrata, koji je došao iz vrlo povjerljivih izvještaja Stejt departmenta i Pentagona poslatih Bijeloj kući, izazvao je ljutite reakcije republikanaca kongresmena

Administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena objavila je povjerljive izvještaje u kojima se za haotično povlačenje američkih snaga iz Avganistana u avgustu 2021. godine krivi bivši predsjednik Donald Tramp, čija administracija, kako se navodi, nije dala plan povlačenja trupa koji je dogovoren sa talibanima.

Kako navodi Rojters, izvještaj demokrata, koji je došao iz vrlo povjerljivih izvještaja Stejt departmenta i Pentagona poslatih Bijeloj kući, izazvao je ljutite reakcije republikanaca kongresmena, koji su zahtijevali da oni sprovedu istragu o povlačenju.

Predsjednik Komisije Predstavničkog doma za spoljne odnose Majkl Mekol oštro je kritikovao aktuelnu administraciju.

- Bajden je naredio povlačenje i odgovoran je za brojne propuste u planiranju i izvršenju plana - rekao je Mekol.

Mekol, koji nadgleda republikansku istragu, rekao je da prijetnje sudskim pozivom Stejt departmentu i Pentagonu, koje su bile spremne prošle godine, „najzad su natjerale administraciju da ih proslijedi Kongresu“.

- Odluke predsjednika Bajdena kako da izvrši plan o povlačenju bio je otežan uslovima koje je stvorio njegov prethodnik. Odlazeća administracija nije ostavila nikakve planove o povlačenju vojske, ili o evakuaciji Amerikanaca i avganistanskih saveznika - navodi se u izvještaju.

U dokumentu je potvrđeno da je adminsitracija naučila lekcije iz povlačenja, a sada griješi zbog „agresivne komunikacije“ na temu rizika u destabilizovanom bezbjednosnom okruženju.

Tajni američki i NATO planovi za Ukrajinu procurili u javnost

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 05:19