/ ILUSTRACIJA KOKAIN- FOTO: UP
26/12/2023 u 10:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Bern razmatra pilot projekat sa legalnim kokainom

Švajcarska bi mogla preispitati svoj stav o kokainu nakon što su neki političari i stručnjaci kritikovali potpunu zabranu kao nedjelotvornu

Švajcarski grad Bern istražuje pilot projekat kojim bi se omogućila prodaja kokaina za rekreativnu upotrebu. Parlament u Bernu podržava plan, koji tek treba da prevaziđe protivljenje gradskog vijeća i takođe će zahtijevati promjenu nacionalnog zakonodavstva, prenosi Crime Site. To piše Rojters.

Iako nekoliko evropskih zemalja, uključujući Španiju, Italiju i Portugal, više ne izriču zatvorske kazne za posjedovanje droge, uključujući kokain, peti po veličini grad u Švajcarskoj sada predlaže pilot projekat kojim bi se omogućila legalna prodaja kokaina.

Švajcarska bi mogla preispitati svoj stav o kokainu nakon što su neki političari i stručnjaci kritikovali potpunu zabranu kao nedjelotvornu. Predlog je trenutno u ranoj fazi i prati studije koje su u toku kako bi se omogućila legalna prodaja kanabisa.

- Rat protiv droge je propao i moramo razmotriti nove ideje- rekla je Eva Chen, članica bernskog vijeća Alternativne ljevice, koja je susponzor tog predloga. Chen je rekao da je prerano reći kako će tačno izgledati pilot projekat, uključujući gdje će se kokain prodavati i odakle će doći.

- Još smo daleko od moguće legalizacije, ali moramo pogledati nove opcije. Zato se zalažemo za pilot projekat pod naučnim nadzorom- navedeno je.

Kako bi omogućio suđenje, parlament bi trebao izmijeniti zakon o zabrani rekreativne upotrebe kokaina.

Prosperitetna Švajcarska ima jednu od najviših stopa korištenja kokaina u Europi. Podaci pokazuju da su Cirih, Bazel i Ženeva svi među 10 najboljih gradova u Evropi. Drugi gradovi, uključujući Bern, takođe pokazuju povećanje upotrebe, dok su cijene kokaina prepolovljene u posljednjih pet godina, prema podacima nevladine organizacije Addiction Switzerland.

- Trenutno imamo puno kokaina u Švajcarskoj, po najjeftinijim cijenama i najvišem kvalitetu koji smo ikada vidjeli- rekao je Frank Zobel, zamjenik direktora u Addiction Switzerland. 

- U današnje vrijeme možete dobiti malu dozu kokaina za oko 10 franaka (10 eura), ne mnogo više od cijene piva- navedeno je.

Zagovornici suđenja za kokain smatraju da kontrola i legalizacija mogu biti efikasnije od puke represije.

Stručnjaci su podijeljeni, a čak i oni koji su za pilot projekat zabrinuti su zbog potencijalnih opasnosti. 

- Kokain je jedna od droga koje najviše izazivaju ovisnost koje poznajemo- kaže Boris Quednow, vođa grupe u Centru za psihijatrijska istraživanja Univerziteta u Cirihu. 

Prema njegovim riječima, rizici su mnogo drugačiji nego kod alkohola i kanabisa, a korištenje kokaine povezuje sa zatajenjem srca, moždanim udarom, depresijom, anksioznošću i paranojom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. septembar 2024 00:06